spółka z.o.o.o jednoosobowa

• Autor wątku Autor wątku Damian2014
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Damian2014

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam

Prowadziłem działalność gospodarczą i popadłem w długi przez niewypłacalnych
kontrahentów , działalność mam zamkniętą chciałbym założyć spółkę zoo jednoosobową czy jest taka szansa i czy będę mógł funkcjonować w tej spółce jako prezes mieć 100 % udziałów i rozkręcić spółkę tak aby dostać lieasing na maszynę i działać na tyle aby się z tego pozbierać

dziękuję za pomoc Pozdrawia

możesz założyć taką spółkę. Tyle tylko że czasem jest to rozwiązanie niepraktyczne i lepiej nawet jeden udział odstąpić np. żonie :)
jednoosobowa sp. z o.o. wymaga opłacania ZUSu. Ponadto należy przestrzegać formalizmu przy zawieraniu umów na linii spółka-jedyny wspólnik wymaga formy aktu notarialnego, a to kosztuje.

ok rozumiem czyli dam np żonie jeden % udziałów w spółce z.o.o 99 % zostawię sobie
to jak to się będzie miało do długów z działalności gospodarczej czy moi wierzyciele będą występować o zajęcie moich udziałów i po czasie wystąpią do sądu o zlicytowanie ich
czy będę mógł działać normalnie w społce z.o.o tak aby się rozkręcić i dostać np lieasin na maszynę czy jestem w stanie działać normalnie w spółce z.o.o bez względu na moje poprzednie długi z działalności

dziękuję za odpowiedzi

w praktyce banki sprawdzają zarząd spółki... dzieje się tak dlatego, że w przypadku gdy spółka nie będzie w stanie spłacać swoich zobowiązań, wierzyciele mogą dochodzić swoich należności do członków zarządu spółki z o.o.

Allerhand01 napisał:
Ponadto należy przestrzegać formalizmu przy zawieraniu umów na linii spółka-jedyny wspólnik wymaga formy aktu notarialnego, a to kosztuje.
Już nie i to od dość dawna. Art 173 KSH się był znowelizował dwa razy już.

na miejscu pana Damiana zdecydowałbym sie na spółkę prawa handlowego ale inna niż zoo

Powrót