Spółka z o.o. zarząd a ZUS?

• Autor wątku Autor wątku szymon1051
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymon1051

Użytkownik
Odpowiedzi
270
Spółka z o.o. z tego co wiem nie płaci zusu.
Tylko mam pytanie jak czlakowie zarządu takiej spółki. Oni płacą normalnie ZUS jak osoba na samozatrudnieniu?
Czy jeżeli da się ominąć tak ZUS to musi być spółka dwu osobowa?

Spółka z o.o. z tego co wiem nie płaci zusu.
Uściślijmy: za siebie nie. Jak ma pracowników, to oczywiście za nich owszem.

Tylko mam pytanie jak czlakowie zarządu takiej spółki.
A na jakiej podstawie pełnią funkcję i - jeśli w ogóle - pobierają wynagrodzenie? W ustawie o systemie ubezpieczeń społecznych bez problemu znajdziesz co stanowi, a co nie stanowi tytułu do objęcia obowiązkowym systemem ubezpieczeń.

Ostatnia edycja:
A przy wybieraniu płaci się ZUS?
A przy nie wybieraniu już się nie płaci ZUSu?

Pytam bo ponoć zamiast mieć firmę jednoosobową lepiej ponoć spółkę z o.o., bo się niby ZUSu nie płaci jak internet twierdzi.

Wybieraniu czego? Zarząd nie jest z wyboru, z różnych możliwych tytułów otrzymywania wynagrodzenia ze spółki akurat wyboru nie ma...

Pytam bo ponoć zamiast mieć firmę jednoosobową lepiej ponoć spółkę z o.o., bo się niby ZUSu nie płaci jak internet twierdzi.
W pewnych warunkach jest to prawda, a czy lepiej - to już każdy musi przekalkulować.

I zapomnij, że ktokolwiek Ci tu napisze "jak nie płacić ZUS" - tak, jest taka możliwość, żeby zasiadać w zarządzie sp z o.o, pobierać za to wynagrodzenie i nie będzie to wynagrodzenie oskładkowane składkami ZUS. Ale jak to zrobić to ja Ci nie napiszę.

Nie chce byś mi opisywał jak to zrobić tylko czy jest w prawie taka możliwość żeby założyć spółkę z o.o. i pobierać wynagrodzenie a jednocześnie zusu nie płacić.
Da się tak?

A jak z ubezpieczeniem zdrowotnym i emeryturę.
Nie płacąc mam to?

Nie no oczywiście, że nie.

Czyli nie da się zrobić tak by ZUS nie płacić a mieć to wszystko jak by się płaciło? ☺️

Tak dobrze to nie ma. Chociaż zdrowotnie może nas ubezpieczyć członek rodziny, który ma tytuł do ubezpieczenia zdrowotnego.

Musisz też wziąć pod uwagę, że przy spółce z o.o. musi być pełna księgowość, czyli co zaoszczędzisz na ZUS, to zapłacisz księgowej, bo to dużo więcej roboty.

Plus koszty sprawozdawczości. Wcale nie wyjdzie taniej. Ale nie jest celem sp z o.o to, żeby było taniej, tylko to, żeby było... z o.o

Doprecyzowując odpowiedzi powyżej:

Zgodnie z przepisami zwolnieni ze składek ZUS są:
- wspólnicy jeżeli jest ich co najmniej dwóch (wspólnik jednoosobowej spółki z o.o. jest zobligowany od płacenia składek).
- zarząd spółki pod warunkiem, że zostały ustanowiony z powołania i nie posiada ze spółką umowy (o pracę, zlecenia etc.) Jeżeli takową posiada ma obowiązek odprowadzać składki.

Powrót