Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością

• Autor wątku Autor wątku grzegorzn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzegorzn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Chcę założyć spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością. I w związku z tym mam pytanie odnośnie założenia zarządu i komisji rewizyjnej.
Spółka będzie jedno osobowa a kapitał spółki to 500 000zł. Czw w związku z tym muszę powołać komisję rewizyjną, a jeśli tak to kto ma się w niej znaleźć? Drugie pytanie to ile osób musi być w zarządzie?
Biuro rachunkowe powiedziało mi, że muszę mieć prokurę nie wiem po co jest ta osoba i czy będzie niezbędna w mojej spółce.
Na początek mam zamiar zatrudnić 1 osobę, czy w związku z tym też musi być w zarządzie?

Proszę spojrzeć na art.213 ksh

Art.*213.*§*1.*Umowa spółki może ustanowić radę nadzorczą lub komisję rewizyjną albo oba te organy.
§*2.*W spółkach, w których kapitał zakładowy przewyższa kwotę 500.000 złotych, a wspólników jest więcej niż dwudziestu pięciu, powinna być ustanowiona rada nadzorcza lub komisja rewizyjna.

Obowiązek ustanowienia tych organów powstaje przy jednoczesnym spełnieniu oby przesłanek. Pana spółka musiałaby zatem posiadać kapitał większy niż 500.000zł i musiałoby w niej być więcej niż 25 wspólników. Nie musi więc Pan tworzyć tych organów, chyba że umowa spólki będzie przewudywała powołanie takich organów, wtedy należy to zrobić niezależnie od podanych wyżej przesłanek.

Co do zarządu to proszę spojrzeć na art. 201 ksh
Art.*201.*§*1.*Zarząd prowadzi sprawy spółki i reprezentuje spółkę.
§*2.*Zarząd składa się z jednego albo większej liczby członków.
§*3.*Do zarządu mogą być powołane osoby spośród wspólników lub spoza ich grona.
§*4.*Członek zarządu jest powoływany i odwoływany uchwałą wspólników, chyba że umowa spółki stanowi inaczej.

Nie musi Pan umieszczać zatrudnionej przez siebie osoby w zarządzie.

alcezar1 napisał:
Proszę spojrzeć na art.213 ksh

Art.*213.*§*1.*Umowa spółki może ustanowić radę nadzorczą lub komisję rewizyjną albo oba te organy.
§*2.*W spółkach, w których kapitał zakładowy przewyższa kwotę 500.000 złotych, a wspólników jest więcej niż dwudziestu pięciu, powinna być ustanowiona rada nadzorcza lub komisja rewizyjna.

Obowiązek ustanowienia tych organów powstaje przy jednoczesnym spełnieniu oby przesłanek. Pana spółka musiałaby zatem posiadać kapitał większy niż 500.000zł i musiałoby w niej być więcej niż 25 wspólników. Nie musi więc Pan tworzyć tych organów, chyba że umowa spólki będzie przewudywała powołanie takich organów, wtedy należy to zrobić niezależnie od podanych wyżej przesłanek.

Co do zarządu to proszę spojrzeć na art. 201 ksh
Art.*201.*§*1.*Zarząd prowadzi sprawy spółki i reprezentuje spółkę.
§*2.*Zarząd składa się z jednego albo większej liczby członków.
§*3.*Do zarządu mogą być powołane osoby spośród wspólników lub spoza ich grona.
§*4.*Członek zarządu jest powoływany i odwoływany uchwałą wspólników, chyba że umowa spółki stanowi inaczej.

Nie musi Pan umieszczać zatrudnionej przez siebie osoby w zarządzie.
dziękuje za odpowiedź, ale mam jeszcze pytanie:
"§*4.*Członek zarządu jest powoływany i odwoływany uchwałą wspólników, chyba że umowa spółki stanowi inaczej."
W myśl tego paragrafu powinienem sporządzić umowę spółki, w taki sposób, abym podpisał umowę o pracę sam ze sobą.
Czy w ten sposób spisując umowę sam ze sobą nie będę miał przez to jakichś komplikacji z ZUS, US czy też innymi organami.

Ostatnia edycja:
Jeżeli chodzi o czynności dokonywane przez spółkę to zastosowanie ma art.210
Art.*210.*(49) §*1.*W umowie między spółką a członkiem zarządu oraz w sporze z nim spółkę reprezentuje rada nadzorcza lub pełnomocnik powołany uchwałą zgromadzenia wspólników.
§*2.*W przypadku gdy wspólnik, o którym mowa w art. 173 § 1, jest zarazem jedynym członkiem zarządu, przepisu § 1 nie stosuje się. Czynność prawna między tym wspólnikiem a reprezentowaną przez niego spółką wymaga formy aktu notarialnego. O każdorazowym dokonaniu takiej czynności prawnej notariusz zawiadamia sąd rejestrowy, przesyłając wypis aktu notarialnego.

Co do umowy o pracę to niestety jedyny wspólnik spółki z o.o. pełniący zarazem funkcje jedynego członka zarządu tej spółki nie może pozostawać ze spółką w stosunku pracy.

Proszę zapoznać się z tym artykułem.
http://mojafirma.infor.pl/praca-ube...-wspolnika---czlonka-zarzadu-spolki-z-oo.html

"Co do umowy o pracę to niestety jedyny wspólnik spółki z o.o. pełniący zarazem funkcje jedynego członka zarządu tej spółki nie może pozostawać ze spółką w stosunku pracy."

Skoro nie mogę być w stosunku pracy ze spółką czy mogę sobie sam wystawiać pobory jako prezes spółki i członek zarządu?

"Czynność prawna między tym wspólnikiem a reprezentowaną przez niego spółką wymaga formy aktu notarialnego."

Jeśli co miesiąc będę chciał sobie zwiększać albo zmniejszać pobory to co miesiąc będę musiał Tworzyć akt notarialny?

Ostatnia edycja:
Więc zakładając spółkę zoo i będąc jej prezesem i członkiem, jak mam uzyskiwać dochód i odprowadzać składki zus?

Znalazłem w sieci taki artykuł, może coś pomoże:

"Wynagrodzenie wypłacane członkowi zarządu na podstawie uchwały zgromadzenia wspólników

Pogląd, iż przyznanie wynagrodzenia przez zgromadzenie wspólników spółki członkom zarządu jest umową pomiędzy spółką a jej członkiem zarządu, do której znajduje zastosowanie uregulowanie art. 203 KH, wydaje się być co najmniej dyskusyjny. Stanowisko takie budzi wątpliwości z następujących powodów.

Na mocy przepisów kodeksu handlowego członków zarządu spółki z ograniczoną odpowiedzialnością ustanawiają wspólnicy uchwałą, jeżeli umowa spółki nie stanowi inaczej. O ile między spółką a członkiem zarządu nie została zawarta umowa o pracę lub umowa o charakterze cywilnoprawnym (np. umowa o zarządzanie), stosunek łączący spółkę z członkiem zarządu jest wyłącznie stosunkiem organizacyjnym (członkowskim)7, lub co najwyżej zobowiązaniowym stosunkiem cywilnoprawnym zbliżonym do zlecenia8, którego źródłem nie jest jednak umowa zawarta pomiędzy spółką a członkiem zarządu. Wynagrodzenie zaś członka zarządu może być wypłacane przez spółkę m.in. wyłącznie na podstawie uchwały wspólników będącej jednostronnym oświadczeniem woli o charakterze prawnym zbliżonym do uchwały wspólników o ustanowieniu zarządu.

Wspólnicy mogą uczestniczyć w zgromadzeniu wspólników spółki z ograniczoną odpowiedzialnością oraz wykonywać na nim prawo głosu osobiście lub poprzez pełnomocników. Ze względu na okoliczność, iż w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością nie obowiązuje ograniczenie dotyczące spółki akcyjnej, pełnomocnikiem wspólnika na zgromadzeniu wspólników może być również inny członek zarządu lub pracownik spółki9. W związku z tym, uchwały określające wynagrodzenie członków zarządu spółki, podjęte czy to przez jedynego wspólnika, będącego jednocześnie członkiem zarządu, czy to przez wyznaczonego w tym celu pełnomocnika, są ważne i stanowią jedyną, niezbędną podstawę prawną do wypłacenia im przez spółkę wynagrodzeń z tytułu pełnienia funkcji członków zarządu.

Nawet jeżeliby uznać, iż w sytuacji tej ma miejsce dokonanie czynności prawnej (nie umowy) określanej w doktrynie jako czynność “z samym sobą”, z okoliczności tej nie można wyprowadzać wniosku o braku podstawy prawnej do zaliczenia wypłaconych przez spółkę wynagrodzeń członków zarządu w poczet kosztów uzyskania przychodów. Nie jest to bowiem umowa, a treść art. 203 KH odnosi się jedynie do umów.

Jak dotąd ani Sąd Najwyższy, ani Naczelny Sąd Administracyjny nie orzekały w kwestii prawnej skuteczności wypłacenia wynagrodzenia członkowi zarządu, dokonanego na podstawie uchwały zgromadzenia wspólników podjętej przez niego samego jako jedynego wspólnika spółki z ograniczoną odpowiedzialnością. Wydaje się jednak, iż ze względu na to, że czynność ta nie jest umową, można twierdzić, że przepis art. 203 KH nie będzie miał do niej zastosowania. Stanowi to zatem poważny argument za zaliczeniem wypłaconego na tej podstawie wynagrodzenia członka zarządu do kosztów uzyskania przychodów spółki, jako wynagrodzenia dokonanego na podstawie ważnej czynności prawnej.

Jedynie w przypadku podjęcia uchwały zgromadzenia wspólników poprzez wyznaczonego w tym celu pełnomocnika, należałoby wziąć pod uwagę kwestię ważności udzielonego pełnomocnictwa. Jednakże w razie prawidłowego udzielenia pełnomocnictwa prawna skuteczność podjętej uchwały w sprawie wynagrodzenia członków zarządu nie powinna budzić wątpliwości. A zatem nie powinno być przeszkód do zaliczenia tego wynagrodzenia do kosztów uzyskania przychodów spółki."

Powrót