Spółka z partnerem

• Autor wątku Autor wątku Alicja_125
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alicja_125

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Pracuję w spółce X z o.o. na kierowniczym stanowisku. Partner ma swoją prywatną działalność. Z partnerem mieszkamy wspólnie wiele lat, ale nie nie jesteśmy małżeństwem. Uczestniczę w prowadzeniu jego interesów w Firmie. Teraz on chce założyć spółkę Y z o.o. Czy z uwagi na moją pracę na pełnym etacie w X nie ma przeszkód w założeniu z nim spółki z o.o. Y? Czy nie ma kolizji z moją pracą (nie chcę rezygnować z pracy w spółce X). Jeżeli mamy być wspólnikami równorzędnymi, jakie zapisy musiałyby być w akcie notarialnym spółki Y? Mój partner robi członkiem zarządu swojego kolegę i współpracownika.

Odpowiadając na pierwsze pytanie, o to czy w ogóle można założyć spółkę czy też być wspólnikiem spółki z o.o., równocześnie pracując na etacie --> można. Prawo polskie nie przewiduje żadnych ograniczeń w tym zakresie.

Odpowiadając na drugie pytanie, o bycie równorzędnymi wspólnikami - jeżeli ustawa lub umowa spółki nie stanowi inaczej, wspólnicy mają równe prawa i obowiązki w spółce.

Planujecie spisywać akt notarialny u notariusza, czy będzie ją zakładać w trybie S24?

Powrót