G
grossmoto
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Dzien dobry, mam do wad pytanie o możliwość zamknięcia spółki oraz pozbycie się kapitału spółki. 2 lata temu otworzyłem spółkę z o.o. że swoimi wspólnikami. Jak się w międzyczasie okazało moi wspólnicy działali na szkode wspólnej spółki, nastawiali klientów, kradli dane z bazy itp. Kiedy to wszystko się wydało, postanowiłem zrezygnować ze spółki z nimi natomiast spolka wypracowała pewny zysk, który teoretycznie powinien być do podziału. Natomiast ja straciłem przez ich działanie sporo zysków jak i klientów. Teraz oni stwierdzili, że oddają mi udziały lub "pozwolą" zamknąć spółkę pod warunkiem, że wypłacę im dywidenty na dodatek. W momencie kiedy zarobili oszukując mnie i moją spółkę to raczej niezbyt w porządku. Nie wiem jakie jest wyjście z tej sytuacji, żeby chociaż tym zyskiem się z nimi nie dzielić, który się im nie należy. Dodam, że jestem prezesem tej spółki, a zarząd jest jednoosobowy. Oni są tylko udziałowcami. Sprawa w sądzie o działanie na szkode spółki będzie dosyć kłopotliwa bo na dowód musiałbym powoływać na świadków klientów spółki. Przede wszystkim to pytanie brzmi jak najlepiej wyciągnąć ten zysk ze spółki oraz czy mogę ewentualnie sprzedać swoje udziały bez ich zgody. Pozdrawiam i proszę o pomoc. Już mnie to wszystko sporo kosztowało.