spór o darowizne

• Autor wątku Autor wątku sabinka89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sabinka89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, mam problem, rodzice mojej koleżanki się rozstali, gdy jeszcze jej rodzice mieszkali ze sobą ojciec kupił jej drukarke i aparat cyfrowy, po wyprowadzce ojca dostała od niego komputer i telefon. Teraz ojciec domaga się zwrotu tych rzeczy i grozi że poda ją do sądu o kradzież, Czy ma prawo? dodam że po wyprowadzce koleżanka się uczyła a matka nie dostawała od ojca dziecka żadnych alimentów, czy te prezenty można potraktować jako prezenty w ramach alimentów? grozi że poda ją do sądu z artykuly chyba 178 pisze w nim o przywłaszczeniu cudzego mienia.
Prosze o pomoc

Hmmm, nie wiem, czy ewentualny sąd da wiarę takiemu tłumaczeniu owego niesfornego ojca, że przywłaszczono te rzeczy skoro są (chyba) świadkowie, że je podarował.
Czy ma ona dokumenty tego sprzętu u siebie?
Gwarancję oraz paragon?
To mogło by być dowodem na to, że w sposób zgodny z prawem posiadła te rzeczy, ale darowiznę można zawsze cofnąć, tyle, że nie ma ku temu prawnych powodów.
Ja bym się trzymał kurczowo twierdzenia, że otrzymała koleżanka te rzeczy jako darowiznę.
Aby mieć szerszy obraz na sprawę przenoszę ten temat do działu Prawa karnego, bo problem dotyka tej materii.

Ostatnia edycja:
tak ma dokumenty, gwarancje i chyba paragony, świadkiem jest tylko mama jej i chłopak, On stwierdzil ze to ukradla skoro teraz juz nie moze ten ojciec z tego korzystac a ona nie chce mu tego oddac. Powiedzial ze jesli mu nie odda to to jest kradziez i tak sie zastanawiamy czy moze jej cos grozic z tego powodu? Jeszcze mam pytanie, jezeli ten ojciec wyzywa ja i grozi jej matce to mozna go podac o to do sadu? ma jego esemesy i maile jako dowody.Bo jak narazie to ojciec pozwal ja o to ze ona mu niby grozila chociaz tak nie bylo i poszedl na policje i zeznal nie prawde.

Powrót