Spór o domenę

• Autor wątku Autor wątku darekk84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darekk84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

od 1,5 roku prowadzę niewielki serwis internetowy związany z prawem jazdy. Głównym elementem strony jest płatny dział na którym znajdują się zdjęcia z opracowaniem skrzyżowań. Stronę prowadzę jako osoba fizyczna, i osiągam przychody z sms i płatności dotpay. Domena strony ma postać www.abcd.nazwamiasta.pl

Kilka dni temu dostałem pismo z kancelarii adwokackiej reprezentującej właściciela szkoły nauki jazdy w zupełnie innym mieście z nakazem zaprzestania prowadzenia mojej strony pod obecnym adresem. Strona nadawcy pisma ma postać abcd.pl. Powołuje się on na wcześniejszą rejstrację domeny oraz na działanie w tej samej branży.

Proszę o poradę po której stronie w tym przypadku stoi prawo? W bazie urzędu patentowego nie ma zarejestrowanego takiego znaku towarowego "abcd". Chciałbym równieź podkreślić, że nie prowadzę działalności gospodarczej związanej w kursami na prawo jazdy, a moja strona jest bardziej hobbystyczna niż komercyjna. Obie strony dotyczą również zupełnie różnych miast oddalonych od siebie o 300 km. Moja strona w żaden sposób nie była wzorowana na tamtej. Do teraz tak naprawdę nie wiedziałem że strona www.abcd.pl w ogóle istnieje.

Proszę o poradę czy warto w tym przypadku walczyć.

Ostatnia edycja:
Czy "abcd" to jakaś specyficzna nazwa własna, czy pospolite słowo użyte, jako nazwa dla Twojego serwisu i tej szkoły? (np. manewr, radar, kursant, itp.)

Zapoznaj się z USTAWĄ z dnia 16 kwietnia 1993 r. "o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji" - a w szczególności z Art.3, 5, 6. gdyż prawdopodobnie o to chodzi. Twoja nazwa rzeczywiście może wprowadzać w błąd klientów, jako że można by ją przykładowo traktować jako oddział tamtej firmy. Ale jeśli nie prowadzisz konkurencyjnej działalności, to i w zasadzie, jak dla mnie, nie ma i podstaw do takich roszczeń, bo przecież nie odbierasz im klientów. Do tego dochodzi jeszcze kwestia określenia rynku właściwego dla ich działalności - jeśli działają wyłącznie lokalnie w swoim mieście, to raczej to byłby ich rynek właściwy, a nie cała Polska (z uwagi na reklamę w Internecie).

Ripper napisał:
Czy "abcd" to jakaś specyficzna nazwa własna, czy pospolite słowo użyte, jako nazwa dla Twojego serwisu i tej szkoły? (np. manewr, radar, kursant, itp.)

Tą nazwą jest wyrażenie "zdajprawko"

Czy ustawa "o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji" odności się również do osób fizycznych nie prowadzących działalności?

Ostatnia edycja:
Powrót