Spór o domenę

• Autor wątku Autor wątku prowident
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

prowident

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mam pewien problem.

Jakiś czas temu (3 lata temu) wykupiłem domenę o nazwie prowident.pl na dzień dzisiejszy domena ma PR=3, nie ukrywam, że włożyłem trochę własnego czasu i pieniążków by serwis jakoś funkcjonował dlatego też szkoda mi by było ją stracić "bez walki"

Jakiś tydzień temu dostałem pismo z NASK-u, że moje dane zostały udostępnione Firmie Provident S.A., która chce wytoczyć mi sprawę dotyczącą praw własności do posiadanej przeze mnie domeny.
Skontaktowałem się z Firmą Provident S.A, którzy odpowiedzieli mi tak:

[cytat:3gn2kdho]
Szanowni Państwo,

Nawiązując do Państwa e-maila z dnia 22 października br. uprzejmie informuję, że przez firmę Provident Polska S.A. został odnotowany fakt funkcjonowania strony internetowej pod adresem: http://www.prowident.pl.

W związku z powyższym informuję, że zarejestrowanie strony pod ww. adresem stanowi naruszenie w stosunku do firmy Provident Polska S.A. przepisów ustawy z dnia 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (Dz.U. z 2003 r., Nr 153, poz. 1503 ze zm.), ustawy z dnia 30 czerwca 2000 r. Prawo własności przemysłowej (Dz.U. z 2003 r., Nr 119, poz. 1117 ze zm.) oraz ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. z 2006 r., Nr 90, poz. 631 ze zm.). Zgodnie z art. 3 ust. 2 ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji. Czynami nieuczciwej konkurencji są w szczególności: wprowadzające w błąd oznaczenie przedsiębiorstwa (...). W tym przypadku autor domeny http://www.prowident.pl używa nazwy firmy Provident Polska S.A. zmieniając jedynie jedną literę w jej nazwie, dzięki czemu dla przeciętnego odbiorcy zmiana ta jest niemalże niezauważalna (oznaczenie jest bardzo podobne)...[/cytat:3gn2kdho]

Proszę o Poradę czy mam szansę wygrać sprawę

Robert

A co masz na tej stronie?

Byl ostatnio temat o zakladaniu adresow podobnych (np. ullegro.pl) i wyszlo ze jesli dzialasz w innej branzy to problemu nie ma.

W tej chwili znajdują się tam informacje o Programach Partnerskich i to one są główną tematyką serwisu.

Chciałem się dowiedzieć czy mogę na stronie reklamować inne usługi finansowe od tych co oferuje Provident.

Jak wiemy Firma Provident zajmuje się przede wszystkim udzielaniem wysokooprocentowanych pożyczek gotówkowych.

Występuje zatem jeszcze problem:

Pożyczki (udziela jej Provident) a Kredytu, które przecież udzielają Banki. Są
to przecież 2 różne tematy:

Kredyt:
- udzielają go tylko banki,
- umowa jest zawarta w formie pisemnej,
- musi być określony cel,
- udzielany jest odpłatnie (prowizje, odsetki),
- operacje są bezgotówkowe

Pożyczka:
- każdy może pożyczyć innej osobie,
- forma pisemna przy kwocie powyżej 500 zł,
- cel nieokreślony,
- można pożyczać nieodpłatnie,
- gotówka do ręki

Pytanie brzmi czy w takim razie mogę być oskarżony o nieuczciwą konkurencję, sprzedając na stronie oferty Kredytowe?

Robert

Wszystko opiera się na usługach finansowych, trzeba przyjąć punkt widzenia konsumenta i możliwość wprowadzenia go bład. Moim zdaniem taka szansa realnie występuje, bo zmiana "v" na "w" nie stanowi znacznego rozróżnienia. Dokładnie sprawy nie znam i nie wiem czy sąd zgodzi się na Pańską argumentację, ze stanu faktycznego jaki Pan przedstawił rację ma moim zdaniem Provident.

Z tego co wiem to nie można używać w domenach tylko nazw zastrzeżonych, a jeśli wspomniana firma nie zastrzegła swojej nazwy, nie ma problemu. Poza tym, zauważ ile na świecie istnieje firm o tych samych nazwach, a więc i w domenach jej używają.
[cytat:sj6e1fec]A co masz na tej stronie? [/cytat:sj6e1fec]
Kliknij a zobaczysz :-) Na pewno nie jest to coś co mogłoby wprowadzać w błąd i aby mogło być mylone z tą firmą.

Provident jest nazwą zastrzeżoną.
[cytat:1dve5omi]zauważ ile na świecie istnieje firm o tych samych nazwach, a więc i w domenach jej używają.[/cytat:1dve5omi]
Jakoś nie widzę. Mowa tutaj jest o terenie RP i o firmach , działalności na rynku finansowym...

Dla zoobrazowania problemu można w wolnym czasie przejrzeć orzecznitwa sądów arbitrażowych przy PIIT http://www.piit.org.pl/piit/index.jsp?p ... =1&lang=pl
Oczywiście nie są jednolite, dlatego każde sprawy trzeba rozpatrywac indywidualnie, wiele aspektów może mieć wpływ na rozstrzygnięcie, ja zdania w związku z tą sprawą nie zmieniłem.

"Jakoś nie widzę."
Ja widziałam kilka razy identyczne nazwy firm w kilku państwach.
"włożyłem trochę własnego czasu i pieniążków by serwis jakoś funkcjonował dlatego też szkoda mi by było ją stracić "bez walki""
Wystarczy przekierowanie 301 na nową.

Na Twoim miejscu wpisałbym na stronie oświadczenie, że nie jesteś w zaden sposób powiązany kapitałowo i organizacyjnie z PROVIDENT.

Powrót