Spór o spadek !!!!!

• Autor wątku Autor wątku Dawid454
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dawid454

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
Sprawa wygląda następująco, mój ojciec przed śmiercią wręczył mi Akt Własności Ziemi mówiąc, że matka wszystko sprzeda. Mam troje rodzeństwa brata i dwie siostry. Wszyscy troje ożenili się i wyszli z domu mówiąc, że to ja jako najmłodszy powinienem zostac w domu. W tym roku zmarła moja matka i w tym momencie zaczeły się problemy, ponieważ moje rodzeństwo domaga się majątku po ojcu. I chcą mnie, moją żonę i dwoje dzieci wyrzucic z domu. A matka jak i ojciec nie pozostawili żadnego testamentu, mam tylko Akty Własności Ziemi wręczone przez ojca. Prosiłbym o pomoc jak to wszystko wyprostowac. I jak się za to zabrac. I jeszcze jedno kto ma większe szanse wygrac ten spór ja czy moje rodzeństwo. Za jakąkolwiek pomoc będę bardzo wdzięczny.

Ostatnia edycja:
wszyscy macie prawo do majątku po rodzicach;

najpierw trzeba stwierdzić spadek - jak to zrobić - odsyłam do szukania;

później "spłacić" rodzeństwo, bo oni mają prawo do swoich części;

a później spokojnie żyć;

A ja czasem nie mam większych szans w sadzie chociażby przez zasiedlenie. Oni wciąż mówili, że się zrzekną praw i nagle wyskakują z czymś takim, że im też się należy. A przecież ja jestem tutaj całe 44 lata i to ja wszystko robiłem remontowałem dom, itp.

44 lata pan tam jest od śmierci obojga rodziców??

no chyba nie, bo AWZty wydawali po 71 roku, więc maksymalnie 38 lat; jeśli rzeczywiście gospodaruje pan tę ziemie od co najniej 30 lat po śmierci obojga rodziców, lub po śmierci ojca, a matka tam w tym czasie już nie mieszkała, lub wytworzy pan inną kombinacje, że mieszkała ale też nieformalnie panu darowała (więc nie była posiadacem tejk ziemi), to można próbować; niestety ja nie znam okoliczności pana sprawy; po to wysłałem pana, aby się pan zapoznał z innymi wątkami, aby kolejne pytanie był szczegółowe; trudno odpowiada się na pytanie dotyczące końca świata nie znając jego początku;

wszelkie nakłady będą rozliczane przy postępowaniu o dział spadku;

ale jak napisałem najpierw trzeba stwierdzić spadek, poźniej dalsze czynności;

Powrót