Spór z sąsiadem o drzewa

• Autor wątku Autor wątku robik5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robik5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, bardzo proszę o poradę w jaki sposób zmusić sąsiada do usuniecia gałęzi drzew które rosną przy ogrodzeniu posesji z jego strony i przechodzą na moja działkę zaśmieciając ja systematycznie . Jakie pismo wystosować i jakie kroki podjąc? polubowne załatwnienie tej sprawy (prośby) nie daja rezultatu.
Drugie pytanie dotyczy antnety ktora jest zainstalowan na mojej scianie budynku ktory byl postawiony w granicy dzialek. Sasiad zamontowal sobie na mojej scianie maszt antent RTV jeszcz przed tym jak zakupilem dom. Teraz chcialbym aby go zdemontowal, moge zrobic to sam ale wolabym aby wszystko bylo zgodnie z prawem. Co i w jakiej formie napisc do sasiada?

Proszę wyznaczyć sąsiadowi termin do usunięcia gałęzi - pismo wysłać za potwierdzeniem odbioru. Po bezskutecznym upływie terminu może Pan sam obciąć gałęzie zwieszające się nad Pańską działką, obcięte może Pan zachować.

Co do anteny, proszę napisać prośbę o usunięcie naruszenia Pana własności poprzez zdjęcie anteny. Po odmowie niestety trzeba się udać do sądu o zaprzestanie naruszeń własności.

Czy obciete gałęzie moge przełożyc na działke sąsiada, jeżeli będe zmuszony samemu je obciąć? czy bezpieczenje pozostawic je na mojej działce i np spalić?

gdzie moge znaleźć wzory pism?

Jeszcze jedno pytanie dotyczące niestetty tego samego sąsiada, czy mogę w dowolnym miejscu na swojej posesji parkować samochód i swobodnie sie nim poruszać? czy reguluja to jakies przepisy?
Pytam, poniewaz słyszałem ze sasiad ma zastrzeżenia iż za blisko ogrodzenia wewnątrz mojej poseji prakuje samochód...

[cytat="Byroon"]Proszę wyznaczyć sąsiadowi termin do usunięcia gałęzi - pismo wysłać za potwierdzeniem odbioru. Po bezskutecznym upływie terminu może Pan sam obciąć gałęzie zwieszające się nad Pańską działką, obcięte może Pan zachować.[/cytat]
Można oddać sąsiadowi, można zachować dla siebie. Pan podejmuje decyzję.
[cytat:1phsdnng]Jeszcze jedno pytanie dotyczące niestetty tego samego sąsiada, czy mogę w dowolnym miejscu na swojej posesji parkować samochód i swobodnie sie nim poruszać?czy reguluja to jakies przepisy?
Pytam, poniewaz słyszałem ze sasiad ma zastrzeżenia iż za blisko ogrodzenia wewnątrz mojej poseji prakuje samochód...[/cytat:1phsdnng]
Proszę najlepiej porozmawiać z sąsiadem i ustalić, jakie ma zastrzeżenia.

Powrót