Spory problem z Gewerbą

• Autor wątku Autor wątku albertusss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

albertusss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam. Pracowałem na gewerbie w Niemczech przez 1,5 miesiąca. przez ten czas otrzymałem 3 wypłaty na konta bankowe kolegów, którzy pracowali u tego samego zleceniodawcy. teraz oni chcą abym wystawił im rachunki bo inaczej finanzalt wlepi im karę. dzisiaj jadę zamknąć gewerbę, wymeldować się i wracam do Polski. tutaj mam pytanie. jak mam to rozwiązać, żeby żaden z nas nie miał problemów? jeżeli mam im wystawić rachunki to jakie to mają być rachunki i jak mam to później przestawić finanzaltowi, żeby wszystko było załatwione jak należy? z góry dziękuję za pomoc

Finanzamt, czyli niemiecki urząd skarbowy, nie "wlepi im kary", lecz opodatkuje ten przychod, który wpłynął od zleceniodawcy na ich konto bankowe, i potraktuje tę kwotę jako ich dochód do opodatkowania. Od tego dochodu będą musieli zapłacić podatek. Jeśli oni w swoich oświadczeniach podatkowych podadzą, że ten dochód był mniejszy, ponieważ wypłacili Tobie pieniądze, to Finanzamt zażąda dowodu na to, że te wypłaty dla Ciebie były ich wydatkami (po niemiecku: Betriebsausgaben). A to udowodnić mogą tylko rachunkiem wystawionym przez Ciebie. A więc innymi słowy: Oni żądają od Ciebie rachunków na wypłacone Ci kwoty, ponieważ chcą płacić mniej podatku. I to jest zrozumiałe, bo dlaczego mieliby płacić podatek od pieniędzy, które Ty od nich dostałeś; każdy ma płacić podatek dochodowy za swoje faktyczne dochody. Ty także. A więc słusznie domagają się od Ciebie wystawienia rachunków, na te kwoty, które Ci wypłacili.
Wystawienie rachunku jest proste, ale mały problem jest przy tym, a mianowicie, że do kwoty w tych rachunkach musisz doliczyć Umsatzsteuer, czyli niemiecki VAT, tj. 19%. Oni też musieli, wystawiając swoje rachunki do zleceniodawcy, naliczyć te 19%. Dlatego powinniście się umówić, że te kwoty, które otrzymałeś, zawierały ten niemiecki VAT (Umsatzsteuer), i dlatego powinieneś wyliczyć kwotę netto i kwotę VAT. To liczenie jest proste: Całą otrzymaną kwotę podziel na liczydełku przez 1,19, a wyjdzie Ci kwota netto; reszta to VAT. Na przykład: Otrzymałeś faktycznie kwotę 1500,- Euro. Jeśli podzielisz 1500,- przez 1,19 wyjdzie Ci kwota 1.260,50 Euro, i to właśnie ta kwota jest kwotą netto, czyli bez tych 19% Umsatzsteuer. Zaś ta różnica do 1.500,- Euro, to jest właśnie ten Umsatzsteuer, czyli niemiecki VAT. A zatem przy całej tej przykładowej kwocie 1500,- Euro, niemiecki VAT wynosił będzie 239,50 Euro. Ten VAT musisz, oczywiście zameldować i odprowadzić do Finanzamtu, jeśli byłeś obowiązany meldować i odprowadzać ten niemiecki VAT. Nie musiałbyś tego robić, jeśli miałbyś status małego przedsiębiorcy, (Kleinunternehmer), to znaczy takiego, którego roczny obrót (tj. suma przychodów z rachunków) nie przekroczyłaby 17 tys. Euro. A więc krótko: Wystaw im rachunki z 19% niem. VAT-em (Umsatzsteuer), i nie zapomnij, że w razie czego, Ty także musisz zaplacić od tego dochodu podatek; w zależności od wysokości Twojego obrotu i Twojego zysku. Podatki, które Cię obowiązują to: 1. Umsatzster (VAT), 2. Einkommensteuer (podatek dochodowy), i 3. Gewerbesteuer (podatek od działalności gospodarczej, czyli Gewerbe). Czy i w jakiej wysokości te podatki masz faktycznie zapłacić, zależy od konkretnego wyliczenia Twojego obrotu (czyli sumy otrzymanych kwot za Twoją pracę), i od Twojego zysku (po niemiecku Gewinn), jaki po odliczeniu wszelkich kosztów Ci pozostał.

Ostatnia edycja:
Oni wypłacili mi kolejno 457 Euro, 500 Euro i 1180 Euro. Wszystkie pieniądze dostałem od nich na rękę. Czyli jak mam to rozwiązać? Mój dochód nie przekroczył 17 tyś Euro. Muszę zapłacić Finanzaltowi te 19% od kwoty którą zarobiłem? Czy po prostu wystawić im te rachunki na ww. kwoty i przedstawić je w jakiś sposób Finanzaltowi, żeby wiedzieli, że mój roczny dochód nie przekroczył 17tyś?

2137/1,19=1795
2137-1795=342Euro

Ostatnia edycja:
Kiedy meldowałeś Gewerbe (czyli działalność gospodarczą), dostałeś także formularz z Finanzamtu, w którym należało podać, czy wybierasz ten status "Kleinunternehmer", czyli że Twoje obroty nie przekroczą 17-tu tys. Euro. Jeśli tak wypełniłeś ten formularz, to tego niemieckiego VAT-u, czyli tej kwoty 342,- Euro, nie musisz płacić do Finanzamtu. Powinieneś jednak złożyć tzw. "Umsatzsteuervoranmeldung", czyli zameldowanie obrotu, i tam też jest na formularzu tego zameldowania możliwość, że jesteś Kleinunternehmer. Zamelduj to, bo Finanzamt może ten Twój Umsatz, czyli obrót oszcacować, i naliczyć Ci jakiś Umsatzsteuer/VAT, który z rzeczywistością nie ma nic wspólnego.
Oczywiście, jeśli był to cały roczny dochód, to przy takim dochodzie nie zapłacisz żadnego podatku dochodowego (Einkommensteuer) i żadnego podatku od prowadzenia działalności gospodarczej (Gewerbesteuer), ponieważ Twój dochód był zbyt niski; tzn. niższy, aniżeli kwota wolna od podatku (Freibetrag), która wynosi nieco ponad 8 tys. Euro.

Ostatnia edycja:
Czy chodzi o taki szary wydruk z Finanzamtu z napisem u góry 'Fragebogen zur steuerlichen Erfassung'? Otrzymałem go pocztą po tym jak przysłano mi gewerbę, ale jeszcze go nie wypełniałem, bo znajomy mówił, że skoro przyjechałem tylko na 2 miesiące to jest mi to niepotrzebne... Czy jeżeli teraz to wypełnię i wyślę do Finanzamtu wraz z rachunkami potwierdzającymi wysokość mojego łącznago dochodu to nie będę musiał płacić tego 19%?

Ostatnia edycja:
Dokładnie o ten formularz pytałem. Znajomy nie ma racji. Wypełnij ten formularz, podaj tam odpowiednio do rubryk to, że jesteś "Kleinunternehmer", a tam gdzie będzie pytanie dotyczące przewidywanych obrotów/dochodów, wpisz małą kwotę, np. 5 tys. Euro. Wyślij ten formularz wraz z kopią wymeldowanie "Gewerbe". Możesz do tego dołączyć także małe pisemko od Ciebie, że działałeś jako Gewerbe tylko 1,5 miesiąca i odmeldowałeś ją, i że całkowity Twój przychód wynosił te 2.137,- Euro, a jednocześnie ściągnij z internetu formularz "Umsatzsteuervoranmeldung", wypełnij go porządnie (tam musisz podać sumę tego VAT-u, który napisałeś w swoich rachunkach). I pamiętaj, że od tego VAT-u, który wystawiłeś w rachunkach, odejmij ten VAT, który sam zapłaciłeś komuś; np. kupowałeś coś w sklepie, co było Ci potrzebne do pracy i na kwicie lub rachunku był wykazany Umsatzstuer 19%. Właśnie tę kwotę VATu, która sam musiałeś zapłacić komuś, np. przy zakupie jakiegoś towaru potrzebnego dla Twojej firmy, możesz odliczyć od tego VAT-u, który musisz w Twoich rachunkach wykazać, czyli od tej kwoty 342,- Euro. Zrób to porządnie.

Chyba będę potrzebował kogoś do pomocy, aby to wszystko powypełniać. Czyli teraz muszę zamknąć gewerbę, wypełnić ten siwy druk, Umsatzsteuervoranmeldung, dodać pismo ode mnie i wszystko razem wysłać do Finanzamtu? Co do odliczenia podatku za przedmioty potrzebne do pracy to miałem tylko jeden taki rachunek i niestety przepadł mi gdzieś w miejscu gdzie pracowałem. Mam nadzieję, że uda mi się uniknąć płacenia tego 19%. Jeszcze jedno pytanie. Czy mogę to wszystko przesłać, kiedy będę już w Polsce i skąd wezmę adres na który mam wysłać wszystkie papiery?Dziękuję za przejrzyste wytłumaczenie wszystkiego, o taką poradę mi chodziło. Pozdrawiam

http://www.finanzamt.bayern.de/Info..._Z/Umsatzsteuer-Voranmeldung/USt_1_A-2014.pdf

chodzi o ten plik?

Ostatnia edycja:
Bardzo dobrze, brawo! To właśnie jest ten formularz (Umsatzsteuer-Voranmeldung 2014), którym zameldujesz ten Twój podatek obrotowy (Umsatzsteuer = VAT) wys. 342,- Euro. To wypełnienie nie jest takie trudne; powoli, jeśli się wczytasz, dasz sobie rady. Jeśli chodzi o ten Finanzamt, do którego masz to wysłać, to jest to Finanzamt w tej miejscowości, gdzie zameldowałeś Gewerbe. Jeśli tam nie byłoby Finanzamtu, to będzie to ten najbliższy Finanzamt dla tej miejscowości. Można to znaleźć w internecie. Jeśli wiedziałbym, w jakiej miejscowości masz to Gewerbe i gdzie jesteś tam zameldowany, podałbym Ci adres tego właściwego Finanzamt-u. Ale zobaczysz, sam to wyszukasz lub dowiesz się bez większego trudu. Być może ten adres jest na tym formularzu "Fragebogen zur steuerlichen Erfassung"; sprawdź, czy tam podany jest Finanzamt; powinien być.
I jeszcze dwa słowa do krótkiego, osobistego pisma od Ciebie, które dołączysz do Twojej przesyłki do Finanzamt-u: Chodzi tylko o to, aby oni nie "główkowali" za dużo i nie mieli pytań. Po prostu krótko wytłumaczysz im, w czym sprawa; tzn., że zameldowałeś Gewerbe, że prowadziłeś ją przez 1,5 miesiąca, że wystawiłeś rachunki na łączną kwotę brutto (czyli z USt./VAT) na 2.137,- Euro, i że zaprzestałeś działalności, że wymeldowałeś Gewerbe, no i wyjechałeś z Niemiec do Polski. Oczywiście, wskazane byłoby podanie im Twojego adresu w Polsce, żeby pisali do Ciebie bezpośrednio, a nie szukali Cię, poprzez polski Urząd Skarbowy, jak to robią, kiedy nie znają polskiego adresu podatnika. I właściwie to wszystko. Na pewno sobie poradzisz. I tylko na koniec: Oczywiście, że możesz to wszystko zrobić w Polsce i wysłać te papiery do Finanzamt-u z Polski.

Ostatnia edycja:
Jeszcze mam tylko jedno pytanie. W Fragebogen zur steuerlichen Erfassung jest rubryka Bankverbindung. Podejrzewam, że trzeba tu wpisać dane swojego konta bankowego. Co mam zrobić z tą rubryką, jeżeli nie mam niemieckiego konta, a wypłaty otrzymywałem na konta znajomych z pracy?

Chodzi rzeczywiście, jak sam się domyślasz, o numer konta bankowego. Zostaw tę rubrykę niewypełnioną; nie masz obowiązku jej wypełniać; tym bardziej, że w Niemczech nie masz konta bankowego. A poza tym niemieckie prawo nie zna obowiązku posiadania konta bankowego, chociaż w rzeczywistości niemal zawsze każdy takie konto posiada, bo w praktyce i w normalnym życiu w Niemczech bez konta bankowego "ani rusz". Ale w Twoim wypadku, kiedy te pieniądze wpływały na konta kolegów, a oni wypłacali Ci je gotówką, konto nie było Ci potrzebne. Taka procedura wcale nie jest jakaś niezgodna z przepisami. Dla Finanzamt-u jest to bez znaczenia, bo dla nich się tylko liczy, żeby "dostali swoje", tzn. podatek, jeśli takowy rzeczywiście powstał, no i żeby nie było jakiegoś nielegalnego uszczuplanie tego podatku przez niezgodne z prawdą dane o obortach i przychodzie.

Ostatnia edycja:
A w danych osobowych mogę wpisać swój polski adres? Chodzi mi o to, że przed wyjazdem do Polski muszę się wymeldować, a co za tym idzie mój niemiecki adres przestaje istnieć.

Ostatnia edycja:
W tych danych osobowych podaj ten niemiecki adres. Ale w tym osobistym, krótkim piśmie podaj im już ten polski adres. Chodzi o to, żeby już nie przesyłali dalszej korespondencji na ten niemiecki adres, bo będzie do nich wracała, a nie ma nic bardziej niepokojącego dla niemieckiego urzędnika, jak mu pisma wracają z dopiskiem pocztowym "adresat nieznany". Możesz zrobić też tak, że w tych danych osobowych, jeśli będzie miejsce (pisz malutkimi drukownymi literkami) dopisz także Twój polski adres z dopiskiem z przodu: "od ...data", tzn., że od tego dnia jesteś już pod polskim adresem. Oni od razu będą wiedzieli, że od tego a tego dnia nie jesteś już osiągalny pocztowo pod tym niemieckim adresem. I pamiętaj, wszystko to robisz po to, żeby po sobie "wyczyścić". Ludzie wyjeżdżają i wracają do Polski, nie pisząc "ani be, ani me", a urzędnicy niemieccy od razu myślą, że może była jakaś duża kwota podatku do zapłacenia, że sprawa jest otwarta, że trzeba człowieka szukać, no i zaczyna się szukanie, przez polski urząd skarbowy, a ci z kolei nie wiedzą, o co chodzi, zaczynają mieć swoje podejrzenia i robi się galimatias. A jeśli zrobisz tak jak tu Ci piszę, to wszystko jest dokładnie "pozamiatane"; w razie pytań, Niemcy mają Twój adres w Polsce, nie muszą włączać polskiego urzędu skarbowego i nie mają bólu głowy, że "uciekł im jakiś oszust podatkowy". Z doświadczenia wiem, że jeśli ktoś nie "wyczyścił" tych spraw wyjeżdżając, rozpoczęła się korespondencja, chociaż tak na prawdę nie było żadnego podatku do płacenia. No ale urzędnik niemiecki zawsze chce mieć sprawę jasną i zamkniętą. A Ty na pewno chcesz mieć Twój święty spokój i nie chcesz być nękany jakąś niemiecką korespondencją. Dlatego warto zrobić to dość starannie.

A czy mogę to rozwiązać w taki sposób? Zamykam gewerbę podając powód, że zleceniodawca mnie oszukał i nie miałem dochodów, a u żadnego z moich znajomych, którzy otrzymywali wypłaty na swoje konta roczny dochód nie przekroczy 17500 i nie będa zmuszeni rozliczać się z podatku.

Odmeldowując Gewerbe nie musisz w ogóle podawać jakiegokolwiek powodu; nikt o to nie pyta, i nikogo nie obchodzi, czy zostałeś oszukany, czy nie; jeśli tak, to od tego jest policja i prokuratura, a nie urząd, gdzie zgłasza się działalność gospodarczą (Gewerbe) lub się ją odmeldowuje. Ile podasz niemieckiemu urzędowi, jeśli chodzi o Twój obrót (Umsatz), czy zysk (Gewinn), to Twoja sprawa; może oczywiście podać także "0" (zero) obrotu, zero zysku. Ba, jeśli chodzi o podatek dochodowy, możesz nawet oświadczyć, że miałeś "minus", tzn. Verlust (stratę), bo miałeś koszty wyższe od przychodów. Rzecz w tym, że nawet to "0" (zero) także jesteś zobowiązany w odpowiedniej formie zameldować. Jeśli tego nie zrobisz, wcześniej czy później zostaniesz do tego wezwany, a jeśli nie zareagujesz, to Finanzamt wymierzy Ci podatek na podstawie oszacowania.

Nawet jeśli nie jestem zarejestrowany jako podatnik? A czy mogę to zameldować w innej formie niż poprzez Umsatzsteuer-Voranmeldung? Czy jest to jedyna forma, poprzez którą mógłbym Finanzamt poinformować o tym, że nie pracowałem?

Chodzi mi o to, że każda osoba doradza mi co innego. Przed chwilą rozmawiałem z jedną osobą pracującą na gewerbe i powiedziała mi, że jak wystawię rachunek koledze z pracy a nie swojemu zleceniodawcy to mogę mieć przez to problemy. A mi zależy na tym, żeby załatwić wszystko jak najszybciej i jak najmniejszym kosztem ponieważ już jestem spóźniony na studia w Polsce. A wynajęcie księgowej do zarejestrowania mnie jako podatnika, wystawienia rachunków i rozliczenia z podatku wiąże się z kosztami :/

Ostatnia edycja:
A czy ten kolega wyjaśnił Ci, jakiego rodzaju problemy mógłbyś mieć i dlaczego? Czy podał Ci konkretny przepis, z których miałyby te problemy wynikać??? A czy ten kolega nie pomyślał o tym, że jeśli zleceniodawca całą kwotę za zlecenie, w tym także Tę część, która przypadała na Ciebie, przelał już na konto Twojego kolegi, a zatem musiał dostać od niego jakąś fakturę? A więc jaki sens jest wystawiać zleceniodawcy rachunek/fakturę, skoro on przelał już pieniądze, a nie przelałby ich, jeśli nie dostałby rachunku/faktury? A poza tym, przecież to ten kolega, który Ci wypłacił te pieniądze, potrzebuje od Ciebie rachunek, bo inaczej nie udokumentuje, że jego przychód był niższy, bo należy odjąć to, co wypłacił Tobie? Przecież podkładki, czyli rachunek potrzebuje od Ciebie ta osoba, która pieniądze Ci wypłaciła, a tą osobą jest ten Twój kolega, przez którego przepłynęły Twoje pieniądze, które zostały Ci wypłacone. Dla Finanzamt-u nei ma najmniejszego znaczenia, kto wypłacił Ci pieniądze; Finanzamt interesuje tylko i wyłącznie to, czy miałeś dochód i w jakiej wysokości, i czy w związku z tym zobowiązany jesteś zapłacić podatek; bądź to Umsatzsteuer, czyli niemiecki VAT, bądź też podatek dochodowy, tzn. Einkommensteuer.
Krótko: Jeśli nie wypełnisz tego formularza "Fragebogen zur steuerlichen Erfassung", jeśli nie złożysz wypełnionego Umsatzsteuer-Voranmeldung 2014, jeśli nie zawiadomisz Finanzamt-u, że wymeldowałeś Gewerbe, będziesz otrzymywał wezwania do złożenia wyjaśnień i oświadczeń. Nie jestem w stanie wyjaśnić Ci tego jaśniej, i uważam, że jaśniejszych wyjaśnień nikt Ci nie udzieli. Pytałeś, czy wypełniałem kiedyś taki Fragebogen. Wypełniałem, bardzo rzadko, tylko kilka razy, ale za to czytałem, sprawdzałem i akceptowałem lub nie akceptowałem (i wzywałem do uzupełnień lub wyjaśnień) tysiące takich wypełnionych formularzy; dzień w dzień; tak jak mi je przynoszono masowo na biurko. Zrobisz tak jak uważasz, ale zapamiętaj, kto i jak Ci radził.

Ostatnia edycja:
Ok. Proszę tylko jeszcze o jedną informację i daję ci spokój. Co w przypadku gdy wymelduję gewerbę, zawiadomię o tym Finanzamt i dołączę pismo ode mnie, że nie pracowałem przez co nie miałem dochodów i nie mam się z czego rozliczać? Zakładam, że koledzy, którzy wypłacali mi pieniądze nie przekroczą progu 17500 i nie będą musieli rozliczać się z podatku.

Nie mogę Ci radzić, żebyś złożył w Finanzamt-cie informację niezgodną z prawdą; nigdy tego nie zrobiłem, i wiem co tu mówię. Najlepiej nie pisz na temat osiągniętego dochodu nic, ale nie pisz tam nieprawdy. Przecież informacje o dochodzie (nawet tym zerowym) składa się w formie oświadczenia podatkowego na odpowiednim formularzu. A poza tym, to czy Ci koledzy, którzy wypłacili Ci ze swego konta Twoją część pieniędzy, nie chcą już rachunku od Ciebie??? Przecież Ci koledzy, tak samo jak Ty, będą musieli złożyć oświadczenia podatkowe, nawet jeśli ostatecznie nie będą musieli płacić podatku dochodowego, bo ich dochód był poniżej 17 tys. Euro. A skąd Finanzamt ma wiedzieć, że tych 17 tys. nie osiągnęli??? A więc nic nie pisz o tym, ile zarobiłeś. Kiedy napiszą do Ciebie, abyś złożył oświadczenie podatkowe, to je złożysz, i też nic się nie stanie.

Ostatnia edycja:
Czyli:
Wystawiam rachunki. Wypełniam formularz, że rejestruję się jako podatnik, gdzie zaznaczam, że prowadzę małą działalność i mój dochód nie przekroczy 17500 przez co nie zapłacę podatku. Robię roczne rozliczenie z dochodów. Zamykam gewerbę i meldunek. Piszę pismo od siebie do Finanzamtu, że pracowałem tylko 1,5 miesiąca po czym zamknąłem gewerbę, podaję w nim swój adres z Polski w razie czego żeby wiedzieli gdzie mają kierować pisma. Wysyłam do Finanzamtu rejestrację podatnika, rozliczenie, kopię rachunków oraz pismo ode mnie. Jadę do Polski

I to powinno załatwić sprawę? Tylko czy nie będzie problemu z tym, że w rachunkach które wystawię będzie informacja, że dostałem od tych kolegów pieniądze na rękę? Bo taki rachunek muszę wystawić.

Proszę o odpowiedz S O S
W Polsce jestem na emeryturze, w 2013 r miałem epizod pracy w Niemczech na gewerbie zarobiłem tam ok 7200€ I w tym tez roku ja zamknąłem , jedyne wydatki to paragony na karty tel (mam świadectwo zwolnienia z niemieckiego urzędu skarbowego, jeżeli to ma znaczenie)
Pytanie.
Czy mój dochód z polski ma wpływ na podatek w Niemczech?
Cos mi tu nie pasuje bo od tej kwoty która zarobiłem mam zapłacić podatek ,ze z butów mało co nie wyskoczyłem !:( :)
Proszę o odpowiedz Z Poważaniem

Powrót