Spory problem z Gewerbą

• Autor wątku Autor wątku albertusss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
To zależy. Gdzie było miejsce zamieszkania w 2013 r.? Były za 2013 r. zarobki z Polski? Jeśli 2 x tak to zeznanie trzeba zlozyc i w Polsce i w Niemczech, przy czym w Polsce nie uwzglednia się zarobkow z Niemiec, a w Niemczech uwzglednia się zarobki z Polski. Te zarobki z Polski nie będą opodatkowane w Niemczech ale podwyzsza stawke podatkowa majaca zastosowanie do zarobkow niemieckich.

... " przy czym w Polsce nie uwzglednia się zarobkow z Niemiec ", czy aby na pewno ?

Witam . Moim problemem jest to że wystawiłem rachunek zleceniodawcy i upłynął już okres 14 dni a pieniądze dalej nie są wypłacone i czy istnieje możliwość "odzyskania " moich zarobionych pieniędzy ponieważ zleceniodawca nie kwapi się do uregulowania rachunku nie wiem co w takim wypadku zrobić słyszałem o tak zwanym mahnungu nie wiem co to dokładnie jest czy pieniądze już przepadły? praca została wykonana i rachunek wysłany Proszę o pomoc

Masz na myśli tzw. "Mahnverfahren", czyli postępowanie nakazowe. Polega ono na tym, że możesz złożyć do sądu wniosek o wydanie tzw. "Mahnbecheid", czyli nakazu zapłaty, który jest tytułem wykonawczym potrzebnym do egzekucji (np.do komornika). Wejdź na stronę www. online-mahnantrag.de , możesz tam wypełnić zgodnie z instrukcją elektroniczny formularz wniosku o wydanie nakazu zapłaty i przesłać go do sądu. Jeśli jeszcze tego nie robiłeś, może wydać się to trudne, ale tak na parwdę nie jest.

Czy to pismo bedzie zapoczątkowaniem sprawy w sądzie? Czy tylko ten nakaz zapłaty zostanie wysłany do mojego zleceniodawcy z prośbą o uregulowanie rachunku?

Ten nakaz zapłaty, który wyda i doręczy dłużnikowi sąd, jest tym samym co wyrok sądu, tzn, jest tzw. "tytułem wykonawczym", na podstawie którego komornik może u dłużnika egzekucję. Oczywiście, jest to postępowanie sądowy; tzw. postępowanie nakazowe; w Niemczech "Mahnverfahren". Jeśli dłużnik otrzyma nakaz zapłaty z sądu i mimo to nie zapłaci, to skierujesz sprawę do komornika, przesyłając mu ten nakaz zapłaty (Ty go od sądu też otrzymasz) i zlecając mu sciągnięcie pieniędzy od dłużnika.

Rozumiem. Jak długo te postępowania trwają gdyby mój zleceniodawca był zacięty i uparł się na nie uregulowanie rachunku

Czy takie wysyłanie upomnienien niesie za sobą jakieś koszty finansowe ?

Powrót