Sporządzenie aktu poświadczenia dziedziczenia po latach

• Autor wątku Autor wątku Klaudia291
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Klaudia291

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,
prosiłabym o pomoc w następującej sprawie:
Moja Mama zmarła w 2010 roku. Tata, a jej mąż nie żyje od lat 80tych. Mieli dwójkę dzieci - mnie oraz mojego brata, który zmarł w 2016 roku. Dodam, że brat miał mnóstwo długów, stąd też sporządziłam w tamtym momencie akt notarialny o odrzucenie spadku po nim.

Po mojej mamie nie został żaden majątek, stąd też ani ja ani brat nigdy nie występowaliśmy o stwierdzenie nabycia spadku/podział majątku po Mamie.
Na ten moment jednak zachodzi taka potrzeba ponieważ Mama była też stroną wnoszącą o rekompensatę (wraz ze swoim Bratem). Sprawa ruszyła dalej po latach, w związku z tym nie będąc spadkobierczynią nie mogę zostać stroną w sprawie - wymagane jest przedstawienie aktu poświadczenia dziedziczenia.

Jeśli dobrze rozumiem mogę teraz sporządzić u Notariusza wyżej wymieniony akt mimo, że minęło 12 lat od śmierci Mamy. Rodzą się natomiast dwa pytania:
- czy dobrze rozumiem, że u Notariusza wystarczy, że przedłożę akt zgonu mojego brata i wtedy będę jedyną spadkobierczynią majątku (jakkolwiek to brzmi gdyż majątek wynosi 0zł, a chodzi jedynie o prawo do rekompensaty, która może w przyszłych latach zostać przyznana lub nie)?
- czy akt notarialny o odrzucenie spadku po moim bracie ma tu jakiekolwiek znaczenie ?
- czy do Urzędu Skarbowego również będzie należało zgłosić nabycie spadku w wysokości 0zł ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi,
Pozdrawiam Klaudia

Klaudia291 napisał:
czy dobrze rozumiem, że u Notariusza wystarczy, że przedłożę akt zgonu mojego brata i wtedy będę jedyną spadkobierczynią majątku (jakkolwiek to brzmi gdyż majątek wynosi 0zł, a chodzi jedynie o prawo do rekompensaty, która może w przyszłych latach zostać przyznana lub nie)?
Nie do końca tak. Żeby ustalić kto jest spadkobiercą pani mamy będzie trzeba spordządzić trzy akty poświadczenia dziedziczenia - po pani rodzicach i po bracie. Potrzebne więc będą akty zgonu tych osób oraz odpis pani aktu urodzenia lub aktu małżeństwa (jeżeli zmieniła Pani nazwisko). W czynnościach notarialnych weźmie udział Pani oraz wszycy spadkobiercy ustawowi pani brata. Co do tego czy pani niczego nie nabywa to też byłbym ostrożny ponieważ jak rozmumiem nabywa Pani prawo do jakiejś rekompensaty, która pierwotnie przysługiwała pani mamie - a zatem jest jednak przedmiot w spadku o określonej wartości i moim zdaniem należałoby to zgłosić jako odziedziczoną wierzytelność (udział w wierzytelności). Odrzuciła Pani spadek po bracie więc ani Pani ani pani zstępni nie będziecie po nim dziedziczyć natomiast to nie znaczy, że inne osoby nie są jego spadkobiercami (te, które spadku nie odrzuciły). Uwaga, akty poświadczenia dziedziczenia mogą być sporządzone tylko po osobach zmarłych po dniu 1.7.1984 r.

Dziękuje za odpowiedź, już doprecyzowuje.

Decyzja o przyznaniu rekompensaty, a tym samym jej wysokości nie została jeszcze przyznana, prawdopodobnie może to potrwać jeszcze nawet kilka lat jak i zakończyć się nie uznaniem. Na czas ustalenia spadkobiercy po mojej Mamie postępowanie administracyjne zostało zawieszone.
Brat nie miał żony ani dzieci.
Mój Ojciec zmarł w 1986 roku.

Czyli mimo, że moja Mama była wdową od około 24lat to nadal będzie trzeba sporządzić akt poświadczenia dziedziczenia po Ojcu ?
Pytanie również o Brata, jeśli nie miał żony oraz dzieci, a ja odrzuciłam spadek to i tak należy sporządzić akt poświadczenia po nim ?

Pozdrawiam,
Klaudia

Mam wątpliwości, czy będzie możliwe sporządzenie przez notariusza aktu poświadczenia po Twojej Mamie.

Czy to notarialny akt poświadczenia dziedziczenia czy sądowe postanowienie o nabyciu spadku będzie stwierdzać, kto nabył spadek po Mamie, a spadek po Mamie nabyłaś Ty i Twój brat.

Nie ma znaczenia, że obecnie brat nie żyje, bo żył na moment śmierci Waszej Mamy.

Sugeruję zadzwonić do notariusza i spytać, czy w opisanej sytuacji można sporządzić akt poświadczenia dziedziczenia, czy pozostaje droga sądowa.

Nie mniej jednak z całą pewnością spadek nabył również Twój brat, wiec odrzucając spadek po nim odrzuciłaś również część rekompensaty, którą potencjalnie nabyłby będąc spadkobiercą Waszej Mamy.

Co do aktu poświadczenia dziedziczenia czy też postanowienia o nabyciu spadku po Ojcu, to w mojej opinii nie jest to konieczne do przeprowadzenia z punktu widzenia postępowania do rekompensatę, bo Ojciec zmarł przez swoją żoną, której ta rekompensata dotyczy. Należałoby jednak złożyć jego akt zgonu dla potwierdzenia, że nie żył on w chwili śmierci swojej żony.

Powrót