Sposób akceptowania zapisów licencji

• Autor wątku Autor wątku adambuczko77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adambuczko77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry, jestem studentem czwartego roku i w ramach pracy inżynierskiej chcę stworzyć oprogramowanie do obsługi wspólnot mieszkaniowych.

Nie chciałbym zdradzać zbyt wielu szczegółów ale wydaje mi się, że mam w głowie kilka nowatorskich rozwiązań.

Oprogramowanie chcę udostępnić na podstawie tzw. "wielokrotnej licencji" (chodzi mi o to, że jeden program mogę uruchomić w kilku wspólnotach). Ze względów RODO nie będę dostarczał oprogramowania na swoim serwerze ale będę to preinstalował na serwerze wspólnoty.

Chciałbym stworzyć dokument licencji, który zabezpieczy mnie przed nieautoryzowanym kopiowaniem - ale wolałbym to zrobić bez jakieś wersji papierowej itd. Czy da się to jakoś załatwić elektronicznie? Np. czy wystarczy, że umieszczę na serwerze jakiś plik licencji, czy może muszę mieć jakąś "aktywnie" zdobytą zgodę - np. na mailu, albo potwierdzaną przy pierwszym logowaniu lub jakoś tak?

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź.

adambuczko77 napisał:
... na podstawie tzw. "wielokrotnej licencji" ...
:?:

Polskie prawo autorskie przewiduje tylko dwa rodzaje licencji: wyłączna i niewyłączna. Licencja niewyłączna nie wymaga formy pisemnej, to w interesie uzytkownika leży mieć odpowiednio udokumentowane uprawnienia do korzystania z Twojego.

Mam na myśli licencję niewyłączną.

Czyli rozumiem, że mogę stworzyć coś takiego jak na poniższym zdjęciu (https://ibb.co/p0H01Xd)

1. Przy pierwszym logowaniu wymuszam akceptację. Po zaakceptowaniu dodatkowo wysyłam na mail logującego się użytkownika treść zaakceptowanej licencji.

2. Czy jeżeli w licencji zawrę kary związane z nielegalnym dystrybuowaniem systemu to one również są ważne i będą mogły być skutecznie egzekwowane?

licencja.jpg

Powrót