Sposób cytowania źródeł a komercyjne wykorzystanie analizy

• Autor wątku Autor wątku obiekt01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

obiekt01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie.

W skrócie. Chcę napisać książkę dla pewnej niszy sportowej w Polsce. Część bazująca na analizie źródeł naukowych a druga część na podstawie własnego doświadczenia (proporcje około 2/3 do 1/3). Książka ma być komercyjna.

Przeczytałem forumowy wątek o prawie cytatu (https://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html) i linkowaniu, ale chciałbym się upewnić co do mojego poprawnego rozumowania.

Mianowicie:
1. Wszyscy mniej więcej kojarzymy sposób cytowania w pracach dyplomowych (licencjackich/magisterskich). Czy sposób takiego potwierdzania danych(przy oczywiście ujawnieniu konkretnego źródła - autora, tytułu artykułu + strony) nadaje się do wykorzystania komercyjnego?
Cytowanie bezpośrednio pojawi się bardzo rzadko albo w ogóle się nie pojawi, chcę bazować na parafrazie i analizie przedstawionych twierdzeń w źródłach naukowych ogólnodostępnych w internecie.
2. Czy inaczej interpretuje się wykorzystanie komercyjne źródeł jeżeli są ogólnodostępne w internecie a jeżeli są w jedynie w książce (którą trzeba zakupić)?
3. Czy istnieją jakiekolwiek różnice w wykorzystywaniu komercyjnie artykułów anglojęzycznych a polskojęzycznych?

W linku przykład cytowania na obrazku (chociaż chciałbym w założeniu zmienić te obszerne nawiasy z nazwiskami na klasyczne numerowanie i zapisać źródła na końcu książki lub na dole strony).
***mod***

Będę bardzo wdzięczny za rozwianie moich wątpliwości.

Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
1. Prawo nie definiuje w jaki sposób należy wskazać źródło i autora cytowanego utworu, masz je podać. Komercja nie ma tutaj żadnego znaczenia

2. Nie musisz posiadać egzemplarza utworu aby cytować z niego i jeszcze raz, komercja nie ma tutaj żadnego znaczenia.
3. Komercja jak wyżej, a jedyna różnica to to, że cytować należy w oryginale.

LeszsekS napisał:
1. Prawo nie definiuje w jaki sposób należy wskazać źródło i autora cytowanego utworu, masz je podać. Komercja nie ma tutaj żadnego znaczenia

2. Nie musisz posiadać egzemplarza utworu aby cytować z niego i jeszcze raz, komercja nie ma tutaj żadnego znaczenia.
3. Komercja jak wyżej, a jedyna różnica to to, że cytować należy w oryginale.

Dziękuje!

Powrót