Sposoby na przedawniony dług (506 KC)

• Autor wątku Autor wątku szyder88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szyder88

Użytkownik
Odpowiedzi
75
Witam,
Mam takie pytanie - jakich czynności może dokonać Wierzyciel chcąc odzyskać przedawniony dług?

W przypadku przedawnionych długów uznanie nie wchodzi w grę - czyli jak rozumiem jeżeli rozłożę Dłużnikowi zaległość na raty i potwierdzę to pisemnie to w momencie braku spłaty i skierowaniu sprawy na drogę postępowania, Dłużnik cały czas będzie mógł podnieść zarzut.

Natomiast w ramach 506 KC można podsunąć Dłużnikowi umowę odnowienia długu lub weksel. Ten sposób jest dobry gdy mamy np. zaległości wynikające z kilku faktur i chcąc dłużnikowi "skonsolidować" dług umarzamy stare zobowiązanie i podpisujemy nową umowę. Rozumiem też że ewentualną nowację mogę przeprowadzić również pod szyldem umorzenia części odsetek?
Na co powinienem zwrócić uwagę pisząc taką umowę?

Chciałem napisać coś w stylu (oczywiście innym językiem, chodzi o przekazanie treści):

1. Strony zgodnie oświadczają, że z tytułu wiążącej obie Strony umowy XXX z dnia YYY, Wierzyciel ma roszczenie wobec Dłużnika o zapłatę ceny w wysokości ZZZ (kwota wraz z odsetkami ustawowymi itd).
2. Dłużnik w celu umorzeniu powyższego zobowiązania (wraz z odsetkami ustawowymi) zobowiązuje się do zapłaty kwoty XXX (np. podana wyżej kwota bez 25% odsetek)

Pytanie czy taki zapis wystarczy by umorzyć poprzednie zobowiązanie i nawiązać kolejne, które już nie jest przedawnione?

Z góry dzięki za odpowiedź i porady.

chcesz rozłozyć przedawniony dług na raty i tym samym uznać że po tej czynności już nie jest przedawniony???

@jerry, czytaj dokładnie, on chce dokonać nowacji zobowiązania.

Dokładnie tak i stąd też moje pytanie. Jak ktoś ma jakieś sugestie to będę wdzięczny!

bez podpisu dłużnika jest to tylko pogawędka o tym co można by zrobić ale i tak nic z tego nie będzie

Myślę że jeżeli Dłużnik zdecyduje się na podpisanie ugody (pomimo przedawnienia) to ewentualny zapis stanowiący nowację nie będzie mu bardzo przeszkadzął.

jeżeli... nawiasem mówiąc jakim sposobem urabiasz frajera? :D

Powrót