Spotykanie się z nieletnią.

• Autor wątku Autor wątku RicoSariel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
forg napisał:
Dyskusja zbacza na manowce. Ale skoro już zboczyła to ośmielę się polemizować z powyższym - każdego dnia mógłbym spoglądać w pracy na mnóstwo 21latków tak niedojrzałych uczuciowo, emocjonalnie, intelektualnie, że czasami średnio ogarnięty 10 latek przy nich jawi się wzorem odpowiedzialności.

Może i masz rację, ale odpowiedzialność nie jest jedyną cechą pozwalającą stworzyć związek. Nie zgodzę się także z tym, że dyskusja zbacza na manowce. Oczywiście osoba zadająca pytanie szukała tutaj czegoś innego, wydaje mi się jednak, że jako prawnicy powinniśmy, jeśli zaistnieje taka potrzeba, wyjść czasem poza ramy prawa pisanego. Jeśli nie jako prawnicy, to chociaż jako ludzie powinniśmy reagować, jeśli uważamy, że reakcja taka jest potrzebna. Nawet jeśli dotyczy to postępowania zgodnego z prawem.

Jak można własna córkę szantażować tekstami typu jak nie wybierzesz mnie tylko ojca (chodzi o prawa rodzicielskie) to ja się zabije to zniknę z twojego życia a gdy ona już nie ma siły słuchać takich rzeczy odwraca się i dostaje w twarz ... przykro mi ale tak matka się nie zachowuje wiec proszę bez głupich komentarzy typu matka jest zła bo wam przeszkadza lub jest matką bo ją urodziła ;/gdybym nie miał powodów do takiego mówienia typu "jej nie można nazwać matką" to nie wysysam tego z palca to były tylko 2 z nich...

Ostatnia edycja:
A tak ap ropo czy jest możliwość ze za takiego typu groźby i zachowanie matka może nie dostać praw i dostanie jej ojciec ?? gdyby wyszły te groźby na jaw oczywiście ??

Przeciez temat zalozyles w innym celu. Pytanie i opis sytuacji dotyczyl zwiazku Twojego i 15 latki, a nie znecania sie psychicznego i fizycznego matki nad corka.

proszę bez głupich komentarzy typu matka jest zła bo wam przeszkadza lub jest matką bo ją urodziła
Czy Ty aby myślisz co piszesz? Tak, jeżeli ją urodziła to z całą pewnością jest jej Matką.

A tak ap ropo czy jest możliwość ze za takiego typu groźby i zachowanie matka może nie dostać praw i dostanie jej ojciec ??
A propos to jest to temat do innego działu i na inną dyskusję.

Posłuchaj, powiem Ci, że ta sprawa przypomina mi wiele sytuacji moich koleżanek gdy sam byłem nastolatkiem, a w stosunku do jednej miałem wręcz deja vu. W każdym przypadku mijał rok, dwa i te córki stawały się z tymi matkami najlepszymi przyjaciółkami. Musisz być w tym wszystkim mądrym. Oczywiście, że postępowanie matki Twojej dziewczyny jest złe, jednak musisz wziąć pod uwagę, że może sobie nie radzić z córką i z całą sytuacją, a dodatkowo córka znajduje sobie dużo starszego chłopaka co jeszcze pogarsza sytuację. Poczekaj trochę, a jestem pewien, że zobaczysz, że Twoja dziewczyna sama z perspektywy czasu przyzna, że także nie była w pełni fair. Wszystko to zapewne wiesz z opowieści Twojej dziewczyny, a pamiętaj, że punkt widzenia zmienia się w zależności od punktu siedzenia. Nie można dobrze ocenić sytuacji gdy się jej nie zna od podstaw.

Oczywiście, że w postępowaniu o przyznanie opieki nad dzieckiem sąd będzie brał pod uwagę zachowanie matki. Nie musi być na to specjalnych dowodów. Twoja dziewczyna ma skończone 15 lat więc jej zeznania będą bardzo istotne.

Dobra dziękuję wszystkim za odpowiedź Temat Do zamknięcia.
Pozdrawiam.

Powrót