A
agaska9
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Przeciwko mojemu byłemu konkubentowi toczy się postępowanie karne na podstawie art.207 § 3 kk Jednocześnie wniosłam przeciw niemu pozew do sądu o naruszenie dobra osobistego, ponieważ podczas mojej nieobecności w miejscu pracy pojawiał się w moim zakładzie pracy pod wpływem alkoholu, zastraszał moich współpracowników, wyłudził od nich pewną ilość pieniędzy,alkoholu i papierosów.Dyrekcja nie powiadamiając mnie wcześniej o tych wydarzeniach przysłała mi zwolnienie dyscyplinarne z pracy.W związku z tym toczy się sprawa przed sądem pracy o przywrócenie i odszkodowanie.Z dnia na dzień zostałam bez prawa do zasiłku i pracy zarobkowej.Pozwany jest alkoholikiem i wielokrotnie tracił pracę dyscyplinarnie.Od czasu gdy uświadomił sobie,że toczy się przeciw niemu postępowanie karne nie pije i pracuje,ale wg mnie istnieje duże prawdopodobieństwo,że taki stan rzeczy nie potrwa zbyt długo.Wystąpiłam do sądu cywilnego z wnioskiem o zabezpieczenie roszczenia poprzez zajęcie wynagrodzenia pozwanego.Wnosiłam o odszkodowanie za spowodowanie utraty pracy,za czas pozostawania przeze mnie bez środków do życia,za pozostawanie na moim utrzymaniu w czasie kiedy u mnie mieszkał i zepsucie mi dobrej opinii wśród współpracowników,pracodawców i sąsiadów.Sąd cywilny odrzucił mój wniosek bo nie uprawdopodobniłam okoliczności uzasadniających zabezpieczenie powództwa i nie uprawdopodobniłam wysokości roszczeń. Co mogę zrobić w tej sytuacji i jak uprawdopodobnić wysokość roszczenia, gdy np. za pozbawienie mnie pracy zarobkowej zażądałam odszkodowania w wysokości 5000 zł?