Spóżniona Rejestracja w Home Office

• Autor wątku Autor wątku annaszum29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

annaszum29

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam moj problem dotyczy rejestracji w Home Office. Otóż prace w uk rozpoczelam w kwietniu 2008 niestety nie zarejestrowalam sie w WRS poniewaz nie znalam do konca zasad prawnych w uk. Teraz chce sie jak najszybciej zarejestrować. Mam pytanie czy poniose jakies koszty w zwiazku z tym ze rejestruje sie dopiero po roku czas a nie jak to jest wymagane w ciagu 1 miesiaca od momentu rozpoczęcia pracy. Czy moze czekaja mnie inne kary z tego powodu? Prosze o odpowiedź

[POMOCY] Zapomniany WRS

Witam,

w chwili obecnej pracuję dla firmy od Października 2007. Firma to franchise i w styczniu 2009 firma zmieniła właściciela i z tego powodu miałem bardzo dużo pracy w związku z przeniesieniem biura, internetu, telefonów itd i prawdę powiedziawszy zapomniałem się dopytać czy będę potrzebował nowy papier do WRS. Oczywiście to nie jest pierwsza aplikacja więc główny dokument posiadam ale niestety nie posiadam żadnego dokumentu który potwierdza moją pracę dla obecnego pracodawcy. Mój pracodawca jest teraz zmartwiony i jak to właściciel nie chce naciągać firmę na karę i również nie chce kłamać urzędników wiec nie może mi napisać że pracuję dla firmy od stycznia bo wtedy firma otrzyma karę. Nie chce tez kłamać że jestem zatrudniony od listopada 2009. Czy jest jakieś możliwe wyjście z tej sytuacji? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

RE: [POMOCY] Zapomniany WRS

NIE OTRZYMA KARY !! Spokojnie pracodawca moze napisac prawde od kiedy pracujesz.

Pracodawca nie uwierzy na słowo, jest jakiś oficjalny dokument lub coś co by wyjaśniło że nie dostanie kary albo jest jakaś firma / prawnik którzy się specjalizują w WRS? Pracodawca po prostu chcę się zabezpieczyć i otrzymać taką wiadomość od firmy specjalizującej sie w WRS żeby w razie problemów mógł rościć straty (karę) na drodze sądowej z firmą która tak poleciła. Z drugiej strony może mi powiedzieć że nie potrzebuje tego dokumentu.

Aha i jeszcze jedno: Czy pracodawca może mnie pozwać za to że nie załatwiłem dokumentów i chcieć pieniądze które mi wypłacić przez ostatnie 10 miesięcy?

Boze kochany co Wy wymyslacie - jak pracodawca moze pozwac kogos za to,ze sam nie zapoznal sie z przepisami to po pierwsze. Po drugie to czy pracodawca nie umie czytac, pisac i nie moze sam poszukac odpowiedniego przepisu w swojej sytulacji skoro zatrudnia pracownikow? Niech pracodawca wezmie telefon i zadzwoni do HO po porade :)

Powrót