L
leszek304
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
witam wszystkich
od paru dni żyję w dosłownym strachu
mianowicie kupiłem pojazd krajowy, spisaliśmy umowę w dwóch egzemplarzach, niestety jedną kopię pisałem Ja drugą sprzedawca, i pech chciał że na mojej umowie została wpisana błędnie data zamiast 04.04.2009 wpisana została data 04.05.2009, po niecałych 4 tygodniach zaglądając do umowy( pamiętałem że muszę ją opłacić do 30 dni - błąd
) chciałem sprawdzić do kiedy mam czas zobaczyłem datę 04.05.2009 więc pomyślałem że mam jeszcze czas i udałem się do swojego urzędu US dopiero 13.05.2009 opłaciłem swoją umowę, i poszedłem uregulować OC za ten pojazd i ku mojemu zdziwieniu pani w PZU oświadczyła mi że jest jakiś błąd w dacie, poprzedni właściciel okazał umowę kupna sprzedaży datowaną na 04.04.2009 a moja datowana 04.05.2009, dopadł mnie blady strach, zadzwoniłem do sprzedawcy poprawiliśmy datę na mojej umowie zgodnie z datą zakupu pojazdu czyli 04.04.2009 ale teraz pozostał mi strach co zrobić z urzędem skarbowym skoro przedstawiłem już w nim umowę datowaną na 04.05.2009
zadzwoniłem do urzędu skarbowego i przedstawiłem sytuację pani zaprosiła mnie osobiście, złożyłem korektę zeznania PCC3 w którym zmieniłem datę na poprawną, oraz pani kazała mi napisać "prośbę o nie karanie" spowodowaną nieterminowym złożeniem deklaracji brzmiała ona tak
"Zwracam się z prośbą o nie karanie za nie terminowe złożenie deklaracji PCC3 (umowa datowana na 04.04.2009) z powodu błędu powstałego na umowie kupna sprzedaży odnośnie daty jej zawarcia.
Zaistniała sytuacja wynikła po raz pierwszy dlatego proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby"
oraz do korekty zeznania PCC3 wypisałem uzasadnienie składania korekty takie:
"13 maja 2009 r. złożyłem w Urzędzie Skarbowym w XXXXXX zeznanie podatkowe za 2009 rok PCC-3. W zeznaniu tym przez pomyłkę źle wpisana została data dokonania czynności cywilno prawnej w pozycji 4. W korekcie PCC-3 uwzględniam więc poprawną datę zgodną z posiadaną umową kupna sprzedaży."
po skorygowaniu deklaracji w US udałem się do WK celem zarejestrowania pojazdu, pojazd zarejestrowany i wszystko byłoby dobrze gdyby nie strach, czy US może mnie zacząć ścigać nawet kiedy postarałem się sam dobrowolnie wyjaśnić zaistniałą sytuację i naprawić mój błąd? czy dobrze sformułowałem "prośbę o nie karanie" i "uzasadnienie korekty"?
i w końcu czy US poinformuje mnie o wyniku rozpatrzenia mojej prośby i korekty deklaracji?
i ostatnie pytanie najważniejsze co może mi grozić?
proszę o poradę
Leszek
od paru dni żyję w dosłownym strachu
mianowicie kupiłem pojazd krajowy, spisaliśmy umowę w dwóch egzemplarzach, niestety jedną kopię pisałem Ja drugą sprzedawca, i pech chciał że na mojej umowie została wpisana błędnie data zamiast 04.04.2009 wpisana została data 04.05.2009, po niecałych 4 tygodniach zaglądając do umowy( pamiętałem że muszę ją opłacić do 30 dni - błąd
"Zwracam się z prośbą o nie karanie za nie terminowe złożenie deklaracji PCC3 (umowa datowana na 04.04.2009) z powodu błędu powstałego na umowie kupna sprzedaży odnośnie daty jej zawarcia.
Zaistniała sytuacja wynikła po raz pierwszy dlatego proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby"
oraz do korekty zeznania PCC3 wypisałem uzasadnienie składania korekty takie:
"13 maja 2009 r. złożyłem w Urzędzie Skarbowym w XXXXXX zeznanie podatkowe za 2009 rok PCC-3. W zeznaniu tym przez pomyłkę źle wpisana została data dokonania czynności cywilno prawnej w pozycji 4. W korekcie PCC-3 uwzględniam więc poprawną datę zgodną z posiadaną umową kupna sprzedaży."
po skorygowaniu deklaracji w US udałem się do WK celem zarejestrowania pojazdu, pojazd zarejestrowany i wszystko byłoby dobrze gdyby nie strach, czy US może mnie zacząć ścigać nawet kiedy postarałem się sam dobrowolnie wyjaśnić zaistniałą sytuację i naprawić mój błąd? czy dobrze sformułowałem "prośbę o nie karanie" i "uzasadnienie korekty"?
i w końcu czy US poinformuje mnie o wyniku rozpatrzenia mojej prośby i korekty deklaracji?
i ostatnie pytanie najważniejsze co może mi grozić?
proszę o poradę
Leszek
Ostatnią edycję dokonał moderator: