Spożywanie alkoholu w samochodzie

• Autor wątku Autor wątku bojas1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bojas1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
to moj 1 post takze chcialbym sie najpierw przywitac;d

Mam takie pytanie nurtujace mnie od wiekow wiekow. czy mozna spozywac alkohol w samochodzie znajdujacym sie w miejscu publicznym. mowa oczywsice o pasazerach. jak wiadomo z definicji miejsca publicznego jest to miejsce dostępne dla bliżej nieokreślonej liczby osób. czyli samochod znajdujacy sie np na parkingu to miejsce prywatne czy miejsce publiczne? czytajac rozne fora spotkalem sie z sytuacja gdzie kazdy twierdzil inaczej. jedni mpowili ze monza.. inni ze nie mozna... wiec chcialbym poprosic was o ostateczne wyjasnienei sprawy.

a kto ci powiedział że w miejscach publicznych nie można spożywac....? - można.....- nie można w ścisle okreslonych miejscach wskazanych w ustawie + doprecyzowanych w stosownym zarządzeniu czy uchwale twojej gminy...

no rozumiem rozumiem... ale chodzilo mi o sytuacje gdy samochod stoi na parkingu przed blokiem jakims np.

uważasz nas za jasnowidzów ktorzy wiedzą jakie przepisy wydała w tej materii twoja gmina ? - podałem ci przepisy gdzie znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie... przeczytaj.... i wtedy jesli będziesz miec wątpliwości to pytaj...

ok dzieki za odpowiedz;d

Wnętrze prywatnego samochodu nie jest miejscem publicznym.

spamer - spamujesz... - napisałem przecież że Ustawa nic nie mówi na temat zakazu spożywania w miejscach publicznych... wypadałoby przeczytac co ktoś wcześniej w tym wątku napisał...

jeszcze jedno pytanie odnosnie spozywania alkoholu... ustawa mowi ze spozywanie alkoholu jest karane, natomiast kiedys nioslem otwarte piwo i rowniez dostalem za to mandat. czy to tez jest karane? czy moze gmina uchwalila takie cos ze otwarte piwo jest traktowane na rowni ze spozywaniem?

Art. 43(1)
1. Kto spożywa napoje alkoholowe wbrew zakazom określonym w art. 14 ust. 1 i 2a-6 albo nabywa lub spożywa napoje alkoholowe w miejscach nielegalnej sprzedaży, albo spożywa napoje alkoholowe przyniesione przez siebie lub inną osobę w miejscach wyznaczonych do ich sprzedaży lub podawania,
podlega karze grzywny.
2. Usiłowanie wykroczenia określonego w ust. 1 jest karalne.
3. W razie popełnienia wykroczenia określonego w ust. 1 można orzec przepadek napojów alkoholowych, chociażby nie były własnością sprawcy.

Najwidoczniej funkcjonariusz nakładający mandat uznał ,ze albo spożywałeś albo usiłowałeś spożywać - a ty przyjmując mandat zgodziłeś sie z tym stwierdzeniem...

Powrót