sprawa apelacyjna - czego się spodziewać ?

• Autor wątku Autor wątku Ewlip
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ewlip

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Pojutrze mam sprawę apelacyjną.
Zostałam pozwana do sądu, ale wygrałam. Sąd stanął po mojej stronie, pomimo, że strona przeciwna miała dobrego adwokata, ja broniłam się samodzielnie.
Sąd nakazał powodowi zwrot wszystkich poniesionych przeze mnie kosztów.
Niestety jednak firma ta złożyła apelację. Mam ją za kilka dni, stawiennictwo nieobowiązkowe.
Nie bardzo mogę iść... Chciałabym się dowiedzieć jak to z reguły wygląda.
Czy sąd może na I rozprawie apelacyjnej zmienić wyrok na moją niekorzyść ? - czy raczej jeśli będzie chciał zmienić decyzję, wyda postanowienie o ponownym rozpatrzeniu sprawy ?
Często się zdarza, żeby wyrok był zmieniany podczas apelacji ?
Czy moja obecność może coś zmienić ?

Wygrałam w I instancji. Tylko tyle chciałam powiedzieć.
I chciałam zapytać o apelację - czy warto iść na sprawę, czy sąd może na I rozprawie zmienić wyrok na moją niekorzyść i zamknąć postępowanie ?

Pewnie że warto. Zawsze wiesz co się w sprawie dzieje. Sąd apelacyjny może zmienić wyrok, utrzymać go w mocy lub przekazać sądowi I instancji do ponownego rozpoznania. Tylko w zakresie w jakim został zaskarżony.

Sąd zakończył postępowanie. Było 1 posiedzenie z odroczeniem terminu (braki formalne) i 1, na którym zostały wygłoszone mowy.
Sąd odroczył ogłoszenie wyroku na 2 tygodnie.
Co to oznacza ?

Czytałam, że wyrok jest odraczany w wyjątkowych sprawach, zawiłych.
Tutaj raczej nie ma takiej sytuacji. W I instancji sąd nie tylko uznał moje racje, odrzucił każdy punkt powoda, ale też uznał roszczenie za przedawnione.
Czy odroczenie wyroku oznacza raczej na pewno jakieś zmiany w wyroku ?

Odroczenie muzeów oznaczać, że sędzia może spodziewać się wniosku o uzasadnienie jednej lub drugiej strony. A jeżeli jest już w trakcie pisania np 5 uzasadnień, to po prostu chce odwlec pisanie kolejnego. Może też sąd chce zastanowić się nad orzeczeniem.

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

Często się zdarza, żeby sąd apelacyjny zmieniał wyrok sądu I instancji ? - w dodatku, kiedy ten drugi uznał sprawę za przedawnioną ?

Strasznie panikuję, zmiana wyroku byłaby dla mnie wyrokiem.

Powrót