sprawa cywilna , co i jak ???

• Autor wątku Autor wątku gregorj23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gregorj23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam !!!. 10 miesięcy temu zostałem potrącony na przejsciu dla pieszych. Kierowca wjechał na pasy na czerwonym świetle i wpadł na mnie . Sprawa karna , jak i postępowanie z ubezpieczalnią jest w toku . I tu chciałbym sie spytać czy mogę sprawcy wypadku wytoczyć oddzielną sprawe cywilną i o co w niej mogę walczyć?? O wszelkie informacje będe bardzo wdzięczny. pozdrawiam

Jak najbardziej możesz wytoczyć oddzielną sprawę cywilną, choć najprawdopodobniej trzeba będzie poczekać na wyrok skazujący w sprawie karnej (który jest wiążący dla sądu cywilnego co do faktu popełnienia przestępstwa).

Możesz jednak również wnieść w postępowaniu karnym powództwo cywilne (o ile nie rozpoczął się już przewód sądowy - czyli na rozprawie oskarżyciel odczytał akt oskarżenia) o roszczenia majątkowe wynikające bezpośrednio z popełnienia przestępstwa. Jeśli sąd przyjmie Twoje powództwo cywilne, będziesz stroną w procesie, a jeśli sprawca zostanie skazany i sąd uzna Twoje roszczenia za uzasadnione - uwzględni powództwo i zasądzi roszczenia.
Jeśli natomiast sąd nie przyjmie powództwa, lub pozostawi je bez rozpoznania (bo np. materiał dowodowy był niewystarczający do rozstrzygnięcia o roszczeniach cywilnych), to bez problemu będziesz mógł złożyć pozew w sądzie cywilnym (także wtedy, gdy kwota przyznana w procesie karnym nie będzie Cię satysfakcjonowała).

Tak więc do Ciebie należy wybór, czy będziesz dochodził roszczeń w procesie cywilnym, czy karnym - jest to jednak wybór alternatywny, nie możesz złożyć w obu sądach naraz.
Dodam, że składając pozew sądzie cywilnym, musisz wnieść opłatę (niestety, nie pamietam ile, ale to można sprawdzić w ustawie o kosztach sądowych w sprawach cywilnych).
Natomiast wnosząc powództwo cywilne w procesie karnym jesteś tymczasowo zwolniony od obowiazku uiszczenia wpisu i apelacji - zapłacisz wpis tylko wtedy, kiedy sąd oddali Twoje powództwo cywilne.

Zakladajac sprawe w sadzie cywilnym mozna wystapic o zwolnienie od kosztow (przy niskich dochodach) i nie placic oplat sadowych?

Tak. Wniosek wraz z pozwem się składa. Jest specjalny formularz do takiego wniosku dostepny na stronie http://www.ms.gov.pl

Powrót