sprawa cywilna w niemczech proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku ada2600
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ada2600

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
sprawa cywilna w niemczech proszę o pomoc
zostałam skazana na 3 lata pozbawienia wolności w berlinie ,własnie wyszłam na warunkowe zwolnienie i wczoraj otrzymałam pismo z berlina ze poszkodowany załozył mi sprawe cywilną (byłam skazana za kradzież ok.220 000Euro) z tego co mi wiadomo to sedzia skazujac mnie na 3 lata więzienia nie dał mi naprawienia szkody.teraz dostałam pismo ze muszę znależć adwokata aby napisał mi linię obrony ale z tego co wiem to i tak zostanie mi zasądzona splata tych pieniedzy.moje pytanie brzmi czy będę musiała isć jeszcze raz do więzienia jeżeli nie spłacę tego długu i jak to wygląda ze strony niemieckiej sciąganie tych nalezności? bardzo dziękuje za informacje

Areszt grozi Ci tylko, jeżeli nie złożysz na wezwanie komornika oświadczenia o Twoich dochodach i majątku (eidesstattliche Versicherung). W pozostałych przypadackh odsiadka za niespłacanie długu nie grozi. Ściąganie wygląda tak, że przez 30 lat komornik będzie zabierał Ci wszystko oprócz minimum na życie. Ewentualnie pozostaje upadłość konsumencka, nie wiem, czy długi z czynu karalnego mogą w Niemczech zostać objęte taką upadłością, w Polsce nie byłoby to możliwe.

tylko czy niemcy powiadomią komornika w polsce i on wtedy bedzie ze mnie ściągał? jestem współwłaścicielem auta wartego około 80 000 zł w połowie jest mojej mamy i tak się zastanawiam czy będą kazali mi je sprzedac żeby oddać ten dług bo wydaje mi się ze tak ale co wtedy kiedy moja mama sie nie zgodzi na sprzedaż?a może lepiej sprzedać mamie tą drugą polowę póki sprawa jest jeszcze w toku?

Powrót