Sprawa cywilna.

• Autor wątku Autor wątku kurdigen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kurdigen

Otóż sytuacje przedstawiałem w innym temacie a mianowicie:
kupiłem od osoby prywatnej przedmiot, przyszedł przedmiot nieoryginalny(zostałem wprowadzony w błąd), uznałem że nie opłaca się z tym iść na policje bo nie mam zbytnio jak tego udowodnić więc myślę nad sprawą cywilną i tu rodzą się pytania.
Czy zakładając sprawę cywilną będę musiał przedstawiać jakieś dowody czy jest to na zasadzie, zakładam sprawę, podaje adres i dane osoby którą oskarżam, płacę i nie ma więcej pytań jak na policji a wszystko rozstrzyga się w sądzie? Czy jest jednak tak że mogę dostać odmowę po złożeniu wniosku?

Zapoznaj się z art. 6 K.C. + podstawowe opracowania dostępne w sieci na ten temat.

kurdigen napisał:
Czy zakładając sprawę cywilną będę musiał przedstawiać jakieś dowody
KC Art. 6. Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne.

rozumiem że będę musiał to udowodnić ale czy w ogóle przyjmą taką sprawę? czy przyjmują każdą?

bo jeśli przyjmą to pomyślałem że będę mógł nastraszyć osobę która mnie oszukała lub zwyczajne wymięknie

Ostatnia edycja:
Rany znów abstrakcja, jeżeli pismo procesowe spełni warunki formalne, to tak - art 125 kpc i dalsze

i będę musiał podać dokładne dane tej osoby co mnie oszukała? adres, imię itd? co w przypadku jeśli prawidłowy adres tej osoby to ulica Jakaśtam 10 a ja wpiszę ulica Jakaśtam 20?

Zaczynam przypuszczać, że albo trollujesz albo......

nie trolluję, naprawdę się pytam bo mam dane osoby ale nie wiem czy są one dobre.. i nie wiem co będzie w przypadku kiedy wpiszę złe dane

czytam i nie mogę znaleźć odpowiedzi na te pytanie, nie możesz po prostu odpowiedzieć? pewnie to wiesz i byłbym bardzo wdzięczny gdybyś mi powiedział

a ja będę musiał coś opłacać w przypadku oddalenia? bo nie wiem nawet czy warto próbować

wiem co to wps akurat, czytałem ogólnie o tym trochę tylko nie znalazłem odpowiedzi na te pytanie, dzięki za pomoc

Powrót