Sprawa Cywlina po eksmisji z wylicytowanego mieszkania-wierzyciel

• Autor wątku Autor wątku rudablondyna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rudablondyna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,
Mam trochę ciężki temat związany z eksmisja,a dokładniej z założeniem sprawy cywilnej po wykonaniu eksmisji przez komornika z mieszkania, które wylicytowałam na licytacji w Sądzie.

Kupiłam mieszkanie z lokatorami we wrześniu ubiegłego roku, miałam problem z byłą właścicielką mieszkania, która nie chciała wyprowadzić się z dwójką dzieci i konkubentem (Pan nie był zameldowany w owym mieszkaniu, przez cały ten czas Pani mówiła, że jest samotną mamą), Państwo mieszkali tam przez okres 2 miesięcy "za darmo"- nie płacili za czynsz, rachunki itp, wszystko to płaciłam ja, wiadome jest, że wynajem również nie był opłacany. Po 2 miesiącach, dzień przez planowaną eksmisją Pani wraz z partnerem, złożyła skargę na komornika w Sądzie, w którym zostało napisane,że nie może być wykonana eksmisja, ponieważ w wyroku o eksmisję nie był wskazany jej konkubent, z którym mieszka od ponad 4 lat i od tego czasu prowadzą wspólne gospodarstwo ( pismo zostało napisane przez prawnika w kancelarii, podpisane przez Pana i Panią- owym pismem Pani przyznaje, że nie jest samotną mamą). Skracając cała historię, owa para zgodziła sama się spakować w 3 dni i oddać klucze w innym terminie niż planowana eksmisja przy tym zabierając wszystkie kontakty, ledy itp(rzeczy związane z energetyką) w duzej ilości, zakupiłam nowe łącznie musiałam zapłacic około 1300 zł. Para zabrała również 5 par drzwi na sume 1500 zł oraz balustradę z balkonu, w protokole zdawczym komornik zaznaczył tą sytuację, to należało już do mnie, ponieważ było ujęte w operacje. Moje pytanie jest następujące, związkuz tym, że Pan jest wypłacalny, a Pani nie-czy mogę pociągnąć Pana, który nie był dłużnikiem, do odpowiedzialności za czynsz, wynajem, wszystkie zabrane rzeczy, z tytułu zajmowania mieszkania bez tytułu prawego, mając jedynie pismo, w którym potwierdza, zę tam mieszkał w owym okresie.
z Art. 18. - Ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego
1.
Osoby zajmujące lokal bez tytułu prawnego są obowiązane do dnia opróżnienia lokalu co miesiąc uiszczać odszkodowanie.
2.
Odszkodowanie, o którym mowa w ust. 1, odpowiada wysokości czynszu, jaki właściciel mógłby otrzymać z tytułu najmu lokalu. Jeżeli odszkodowanie nie pokrywa poniesionych strat, właściciel może żądać od osoby, o której mowa w ust. 1, odszkodowania uzupełniającego.

zgodnie z art. 6881 § 1 k.c. za zapłatę czynszu i innych należnych opłat odpowiadają solidarnie z najemcą stale zamieszkujące z nim osoby pełnoletnie. Osoby takie zajmujące lokal bez tytułu prawnego w związku z uprzednim orzeczeniem eksmisji, aż do dnia opróżnienia lokalu są obowiązane uiszczać odszkodowanie, odpowiadające wysokości czynszu, jaki właściciel mógłby otrzymać z tytułu najmu lokalu. W powołanym przepisie została ustanowiona zasada solidarnej odpowiedzialności.

Ostatnia edycja:
Powrót