M
max79
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Policja zatrzymała mnie o godz 00:20 do kontorlii drogowej, sprawdzono mi dokumenty a później poproszono przed radiowóz w celu kontroli urządzeniem elektronicznym które wykazało stężenie 0,15 mg/l pierwsza próba i następnie od razu przeprowadzono drugą próbę z wynikiem 0,15 mg/l, następnie przewieziono mnie do komendy i wykonano dwie próby (jedna po drugiej) na stacjonarnym urządzeniu z wynikami 0,14 i 0,16 mg/l (czs wydruku z alkomatu drugiej próby to godz 00:32). Sporządzono protokół w którym policjant wpisał w dwóch przypadkach badań nazwę urządzenia którym mnie badano że był to alkomat oraz czas spożycia alkoholu ze była to godz (00: i tu nieczytelne znaki), ja deklarowałem wypicie środka uspokajającego (jestem trochę znerwicowanym człowiekiem) bazującego na alkoholu bezpośrednio przed wyjazdem czyli ok godz 00:20 (wypiłem lekarstwo ruszyłem 100m i kontrola, są na to świadkowie). Następnego dnia na komendzie złożyłem zeznania i niestety zmuszony byłem odmówić podpisania protokołu gdyż policiant troszkę tam nakreślił i bałem się, że jak się pod czymś takim podpisze to później tych skreśleń może być więcej i to dotyczących kluczowych informacji w tej sprawie i w związku z czym nie poddałem się dobrowolnej karze bez rozprawy. Teraz mam kilka wątpliwości:
1. Czy policjant może sobie odpuścić prawo i badać człowieka jak chce, bo wydaje mi się że powinien dostosować się do rozp. KGP nr 462 i zgodnie z nim przystąpić do badania po 15min od czasu spożycia alkoholu i palenia tytoniu (o który nawet się nie spytał)
2. Czy jeśli policjant nie przedstawi atestu urządzenia którym mnie badano to mogę zapomnieć o sprawie (nie ma takiego urządzenia zatwierdzonego do badań jak wpisany w protokole "alkomat", tak że ciężko będzie mu znaleźć atest)
1. Czy policjant może sobie odpuścić prawo i badać człowieka jak chce, bo wydaje mi się że powinien dostosować się do rozp. KGP nr 462 i zgodnie z nim przystąpić do badania po 15min od czasu spożycia alkoholu i palenia tytoniu (o który nawet się nie spytał)
2. Czy jeśli policjant nie przedstawi atestu urządzenia którym mnie badano to mogę zapomnieć o sprawie (nie ma takiego urządzenia zatwierdzonego do badań jak wpisany w protokole "alkomat", tak że ciężko będzie mu znaleźć atest)