Sprawa dotyczaca kntroli ZTM

• Autor wątku Autor wątku Krokodyl11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krokodyl11

Stały bywalec
Odpowiedzi
595
Prawdopodobnie prawnik reprezentujący ZTM złozył otatnio wniosek o klauzule wykonalności w sprawie w której wyrok zapadł w 2016 roku. Należność główną spłaciłem w 2021 +odsetki za ostatnie trzy lata. Kopie przelewów wysłałem do sądu. ZTM potwirdził że dostał pieniądze.

Czy można jakoś przewidzieć co oni planują mi zrobić ?

Do czego prawdopdobnie chcą użyć tej klauzuli wykonalności ?

Czy moge im jakoś uniemożliwić uzyskanie klauzuli wykonalności ?

Rozumiem, że chodzi ci o warszawski ZTM? Nie przejmuj się. Oni już nie takie sprawy do sądów kierowali. Kilka lat temu mieli fazę na ściąganie mandatów sprzed lat. Wygrzebywali nawet 20 letnie mandaty i kierowali do eSądu który je bezmózgo przyklepywał wydając wyroki. Jeśli ktoś dostał taki wyrok i napisał sprzeciw podnosząc przedawnienie to sprawa nie szła do normalnego trybu rozpatrywania przez sąd bo ZTM automatycznie wycofywał pozew żeby sobie kosztów nie robić z góry przegraną sprawą. Ale jak ktoś nie wiedział i ufał w to że skoro sąd wydał wyrok to widocznie trzeba mandat zapłacić i nie składał sprzeciwu to wyrok się uprawomocniał i nie było odwołania, musiał zapłacić mandat + odsetki + koszty sądowe + zastępstwo procesowe + klauzulę + komornika jak nie zapłacił dość szybko. W sumie niezły biznes.

Jak masz wszystko zapłacone to nie ma problemu. Upewnij się, ze tak jest i tylko pilnuj papierów i terminów gdy np. zwróci się do ciebie komornik.

Sprawdź też czy aby wszystko zapłaciłeś co sąd zasądził bo to zapewne nie tylko mandat + odsetki ale jeszcze koszty sądowe i zastępstwo procesowe - tak myślę. Jeśli czegoś z tego nie zapłaciłeś to są na prawie.

A koszty procesu? Skoro sprawę przegrałeś, to sąd zasądził Tobie koszty do zapłaty? Tak to powinno wyglądać. Masz wyrok, to go przeczytaj.

Wyjaśniam jak wygląda sprawa na dzień dzisiejszy tzn. 11.01.2023.
Wyrok w opisanej przeze mnie sprawie zapadł w 2016 roku, jest prawomocny.
Opłaciłem go w marcu 2021, tzn. wpłaciłem należność główną (mandat+ zastępstwo procesowe i może coś tam jeszcze było), kwota była dokładna jak w pozwie co do grosza, zatytułowałem należność za sprawie o sygn i podałem nr sprawy sądowej
W marcu 2021 opłaciłem również odsetki ustawowe za ostatnie trzy lata(tak zatytułowałem).

O obu wpłatach poinformowałem sąd oraz ZTM.
Obie te instytucje potwierdziły, podziękowały za informacje.

W zeszłym roku tzn. w połowie 2022 r. ZTM stwierdził że nie wpłaciłem pełnych odsetek ustawowych tzn. że jestem winny jeszcze około 50 zł.

Chyba wczoraj, prawnik jak sądze że reprezentujący ZTM złożył "wniosek o klauzule wykonalności". Tak się dowiedziałem. Nie wiem po co to zrobił

O ile ktoś z Was może pomóc i udzielić informacji żebym mniej więcej wiedział na czym stoje, bo juz miałem kiedyś problemy z komornikiem.
Moje pytania do Was brzmią:

Czy można jakoś przewidzieć co oni planują mi zrobić ?

Do czego prawdopodobnie chcą użyć tej klauzuli wykonalności ?

Czy mogę im jakoś uniemożliwić uzyskanie klauzuli wykonalności ?

O ile ktoś ma jakąś informacje, która by mi mogła pomóc a ja nie dopytałem to byłoby super.

w połowie 2022 r. ZTM stwierdził że nie wpłaciłem pełnych odsetek ustawowych tzn. że jestem winny jeszcze około 50 zł.
To policz. Jeśli faktycznie źle naliczyłeś, to dopłać. Bo ewidentnie szykują się do wszczęcia egzekucji. Nikt dla przyjemności nie występuje o klauzulę. To kosztuje. Jeśli twierdzisz, że zapłaciłeś wszystko, możesz siedzieć spokojnie. Nawet jak dojdzie do wszczęcia egzekucji, zawsze jest możliwość wytoczenia powództwa przeciw egzekucyjnego.
Czy mogę im jakoś uniemożliwić uzyskanie klauzuli wykonalności ?
Nie. Wyrok jest prawomocny i podlega wykonaniu.

Reset321 napisał:
To policz. Jeśli faktycznie źle naliczyłeś, to dopłać. Bo ewidentnie szykują się do wszczęcia egzekucji. Nikt dla przyjemności nie występuje o klauzulę. To kosztuje.
Ile kosztuje klauzula ?
Rozumiem że o ile wzięli klauzule to raczej na pewno chcą ściągać ?

Reset321 napisał:
Jeśli twierdzisz, że zapłaciłeś wszystko, możesz siedzieć spokojnie. Nawet jak dojdzie do wszczęcia egzekucji, zawsze jest możliwość wytoczenia powództwa przeciw egzekucyjnego.
Zapłaciłem odsetki za ostatnie trzy lata w marcu 2021 r.
Twierdzą że jestem im winny około 50zł

Reset321 napisał:
Nie. Wyrok jest prawomocny i podlega wykonaniu.
Mogą ściągać odsetki ustawowe za okres powyżej trzech lat ?

Za jaki dokładnie okres spłaciłeś odsetki?
A w szczególności - czy zapłaciłeś odsetki za okres od daty rozpoczęcia naliczania odsetek do daty uprawomocnienia orzeczenia? (One mają sześcioletni termin przedawnienia - art. 125 kc)

Biorąc pod uwagę zmianę regulacji o przedawnieniu roszczeń - zwłaszcza przepisy przejściowe:
1. odsetki wymagalne na dzień uprawomocnienia się orzeczenia (tj. za okres od dnia określonego w wyroku do dnia uprawomocnienia się wyroku) mają sześcioletni termin przedawnienia - czyli przedawnią się po 31.12.2022. Jeżeli wniosek o klauzulę został złożony przed tym dniem, doszło do przerwania terminu przedawnienia)
2. dalsze odsetki (nie znam dokładnych dat, zakładam że wyrok uprawomocnił się przed końcem 2016) za 2016 rok mają trzyletni termin przedawnienia liczony do końca roku kalendarzowego - czyli mogą być przedawnione po 31.12.2019;
3. odsetki za 2017 rok - przedawnienie po 31.12.2020;
4. odsetki za 2018 rok - przedawnienie po 31.12.2021;
5. odsetki za 2019 rok - przedawnienie po 31.12.2022;
6. odsetki za 2020 rok - przedawnienie po 31.12.2023;
7. odsetki za 2021 rok (do daty spłaty należności) - przedawnienie po 31.12.2024.

Jeżeli np. spłaciłeś należność 15 marca 2021 i uiściłeś odsetki za okres 15 marca 2018-15 marca 2021, to do spłaty były jeszcze nieprzedawnione odsetki za okres od 1 stycznia do 14 marca 2018 roku (plus odsetki objęte sześcioletnim terminem, jw.)

Ostatnia edycja:
Vivecca napisał:
Za jaki dokładnie okres spłaciłeś odsetki?
A w szczególności - czy zapłaciłeś odsetki za okres od daty rozpoczęcia naliczania odsetek do daty uprawomocnienia orzeczenia? (One mają sześcioletni termin przedawnienia - art. 125 kc)

Nie wiem czy dobrze rozumiem pytania ale odpowiem tak
W marcu 2021 r. zrobiłem przelew pod tytułem: "Zapłata odsetek ustawowych za opóźnienie za ostatnie trzy lata"
Wyrok uprawomocnił się pod koniec 2016 r.

Dzięki za dokładny opis ale średnio to rozumiem, nie jestem prawnikiem

Ostatnia edycja:
Dopisałam jeszcze trochę informacji w powyższym poście.

Do określenia dokładnego roszczenia potrzebne są:
1. data początkowa naliczania odsetek (z wyroku);
2. data uprawomocnienia się wyroku;
3. data spłaty należności głównej;

Przez ostatnie trzy lata rozumiesz okres od dnia spłaty do dnia 3 lata wcześniej (np. od 14.03.18 do 14.03.21)?

Najważniejsze informacje:
1. odsetki wymagalne na dzień uprawomocnienia się orzeczenia przedawniają się nie po 3, a po (obecnie) 6 latach;
2. termin przedawnienia odsetek to 3 lata, ale nie liczy się go jako 3 x 365 dni, ale jest to ostatni dzień roku kalendarzowego, w którym upływa ten termin (czyli przedawniają się zawsze z końcem roku)

Ostatnia edycja:
Vivecca napisał:
1. data początkowa naliczania odsetek (z wyroku);
2. data uprawomocnienia się wyroku;
Jak mam te daty ustalić ?
Vivecca napisał:
Przez ostatnie trzy lata rozumiesz okres od dnia spłaty do dnia 3 lata wcześniej (np. od 14.03.18 do 14.03.21)?
Ja podałem tytuł jaki wpisałem, przyznam że dzisiaj ciężko mi napisać jak ja to wtedy rozumiałem
Vivecca napisał:
Najważniejsze informacje:
1. odsetki wymagalne na dzień uprawomocnienia się orzeczenia przedawniają się nie po 3, a po (obecnie) 6 latach;
2. termin przedawnienia odsetek to 3 lata, ale nie liczy się go jako 3 x 365 dni, ale jest to ostatni dzień roku kalendarzowego, w którym upływa ten termin (czyli przedawniają się zawsze z końcem roku)
Mam rozumieć że odsetki przedawniają się po trzech latach, tzn. każdy wyrok z 2016 r. się przedawnia 31.12.2019 r. Czy mam dobry tok rozumowania w tej kwestii ?

To przedawniają się po 3 czy po 6 latach ?
Bo dla mnie to bardzo ważna kwestia

Data początkowa naliczania odsetek jest w wyroku. Jest w tej formułce "zasądza od pozwanego A na rzecz powoda B kwotę X wraz z odsetkami liczonymi od dnia XX.XX.XXXX do dnia zapłaty" - chodzi o tę datę.

Data uprawomocnienia wyroku znajduje się na pieczątce prawomocności. Jeżeli nie masz odpisu wyroku z pieczątką to należałoby to ustalić u powoda albo w sądzie. Na tej pieczątce jest wskazanie, że wyrok jest prawomocny od danego dnia.

Szczerze pisząc, to jest bardzo ważne, za jaki okres zapłaciłeś te odsetki. A masz teraz pewność, że na pewno przelałeś dobrą kwotę? Będziesz w stanie to udowodnić wierzycielowi/komornikowi? Jeżeli obliczyłeś to jako 3 lata sprzed wpłaty (marzec 2018-marzec 2021), to do zapłaty były jeszcze odsetki za początek roku 2018.

Odsetki co do zasady przedawniają się po 3 latach. W twojej sytuacji ważny jest wyjątek opisany w art. 125 par. 1 kc
Roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu (...) przedawnia się z upływem sześciu lat. (Jeżeli stwierdzone w ten sposób roszczenie obejmuje świadczenia okresowe, roszczenie o świadczenie okresowe należne w przyszłości przedawnia się z upływem trzech lat.)

To "roszczenie stwierdzone prawomocnym wyrokiem" obejmuje należność główną, koszty, ale i aktualne wtedy odsetki. Zasądzone odsetki za okres do dnia uprawomocnienia orzeczenia przedawniają się, jako część należności z wyroku, po sześciu latach. Natomiast odsetki opisane w wyroku powstałe już po jego uprawomocnieniu przedawniają się z upływem 3 lat.

Nie można powiedzieć, że "każdy wyrok" przedawnia się po 3 latach. Po pierwsze, jak wyżej, roszczenia objęte wyrokiem przedawniają się po 6 latach. Po drugie, z uwagi na przepisy przejściowe nie ma co opisywać co i jak będzie w różnych aspektach, bo to bardzo abstrakcyjna dyskusja i zależy od dat wymagalności, okresów przedawnienia w odniesieniu do konkretnych rodzajów roszczeń itp.
Dla Ciebie ważne jest, że:
1. kwoty z wyroku - kwota główna, koszty, odsetki do dnia uprawomocnienia się wyroku, przedawniają się po 6 latach (31.12.2022);
2. odsetki od kwoty głównej po dacie uprawomocnienia przedawniają się z końcem roku kalendarzowego, w którym minęły 3 lata od ich powstania (np. odsetki za dzień 10.12.2017 roku przedawniają się 31.12.2020, a odsetki za dzień 4.03.2020 przedawniają się 31.12.2023).

A w maksymalnym skrócie:
Jeżeli nie zapłaciłeś odsetek za okres od dnia rozpoczęcia naliczania odsetek (wskazanego w wyroku) do dnia uprawomocnienia się wyroku, bądź nie zapłaciłeś odsetek za początek 2018 roku, to możesz nadal mieć zaległość wobec ZTM (prawdopodobnie stąd jest to 50 zł).

Ostatnia edycja:
Wielkie dzięki za rzetelne wytłumaczenie mi problemu, jednak nie ukrywam że nie do końca wszystko rozumiem.
Przedstawie moją sytuacje kompleksowo i może wtedy może się spróbujesz odnieść do konkretnej sytuacji.
Poniżej opis. W mojej ocenie od zdarzania minęło ponad 7 lat (dokładniej 7 lat i 3 miesiące) a od uprawomocnienia wyroku minęło ponad 6 lat(dokładniej 6 lat i 2 miesiące)

Na tą chwile dysponuje dokumentem o tytule "NAKAZ ZAPŁATY w postępowaniu upominawczym". Sądze że ten nakaz się uprawomocnił.
Zdarzenie typu kontrola ZTM, miało miejsce 15 października 2015, a wyrok prawdopodobnie zapadł mniej więcej rok później czyli 10 października 2016. Wynika z niego że mam zapłacić należność główną oraz "odsetki ustawowe" od 15.10.2015 do dnia 31.12.2015 oraz od 01.01.2016 "odsetki ustawowe za opóźnienie".
Przyznam że do końca nie wiem na teraz od kiedy wyrok jest prawomocny ale sądze że jest to koniec października lub listopad 2016 r.
Należność wynikająca z nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym zapłaciłem chyba 14.03.2021 r. jednym przelewem oraz drugi przelew o tytule "odsetki ustawowe za ostatnie trzy lata"

Moge prosić o odniesienie się do wyżej opisanej sytuacji ?

Zdarzenie, którego sprawa dotyczy miało miejsce 15.10.2015 r. a wyrok w tej sprawie jest prawomocny od 05.11.2016 r.

Moge prosić o odniesienie się do całej sytuacji, gdy podałem konkretne daty ?

Wyjaśni mi ktoś kwestie przedawnienia w mojej sprawie ?
Na podstawie terminów, które podałem.

Powrót