Sprawa e-sąd , windykacją Kaczmarski Inkasso

• Autor wątku Autor wątku Matioso
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Matioso

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam
Wczoraj otrzymałem emaila z wiadomością iż moje zadłużenie z chwilówki firma Kaczmarski Inkasso kieruję do e-sądu . Kontaktowałem się z nimi ,żeby zapłacić dług jest to około 850 zł ale uzyskałem odpowiedź iż nie mogą zatrzymać procedur. Co w takim razie mogę zrobić ? Dodam iż nie miałem wcześniej nie miałem styczności z sądem itp , proszę o pomoc.

Matioso napisał:
Co w takim razie mogę zrobić ?
Zapłacić natychmiast (oczywiście z odsetkami). Niezależnie od tego co mówi panienka od odbierania telefonów. Jeśli wpłata nastąpi przed wniesieniem pozwu, powództwo będzie bezzasadne.

a proszę mi powiedzieć co się dzieje jeśli np nie zapłacę taki wniosek trafia do sądu jak to wszystko wygląda duże są koszty za to wszystko ?

Matioso napisał:
a proszę mi powiedzieć co się dzieje jeśli np nie zapłacę taki wniosek trafia do sądu jak to wszystko wygląda duże są koszty za to wszystko ?
Nie wniosek, tylko pozew. Jeśli wygrasz sprawę (jeśli zapłacisz przed wniesieniem pozwu, to wygrasz na pewno), nie poniesiesz żadnych kosztów (nie biorę pod uwagę kosztów znaczków pocztowych).

Ale pytam przykładowo jeśli nie miałbym pieniędzy ,żeby zapłacić przez wniesieniem pozwu duże są te kary i jak to dalej jest można się odwołać ? chodzi mi o to jak ten cały proces wygląda

Matioso napisał:
Ale pytam przykładowo jeśli nie miałbym pieniędzy ,żeby zapłacić przez wniesieniem pozwu duże są te kary i jak to dalej jest można się odwołać ? chodzi mi o to jak ten cały proces wygląda
Poczytaj na forum. Jest o tym pełno. Miałbym Ci streścić wyłącznie kpc, czy również kc (kodeksy)? Oczywiście wraz z istotnymi dla sprawy rozporządzeniami?

Ostatnia edycja:
Poczytam jeśli czegoś nie będę wiedział to będę tutaj pisał , dziękuje za pomoc :)

Matioso napisał:
Ale pytam przykładowo jeśli nie miałbym pieniędzy ,żeby zapłacić przez wniesieniem pozwu duże są te kary i jak to dalej jest można się odwołać ?
zazwyczaj 20 batów, ale czasami zdarza się 5 godzin pręgierza na miejskim rynku, jak sędzia ma zły humor bo go żona po rogach wali :D

Przed chwilówkami, to się można merytorycznie bronić.

Jak policzyli odsetki, jak opłaty, czy nie są to opłaty zawyżone itp.

Napisze tutaj ,żeby nie dodawać kolejnych postów.

Mam pewien problem mianowicie chodzi o pożyczkę w firmie provident. Jedną pożyczkę spłacam regularnie a drugą ,która wziąłem odstąpiłem od niego wysłałem dokument itd ale nie zwróciłem tych pieniędzy byłem w trudnej sytuacji. W piątek przyszedł mi list z informacją o etapie sprawy sądowej. Pisze tam ,że dnia 22.03.2014 provident polska wysłał pozew do sądu rejonowego w mieście gdzie mieszkam w cel uzyskana nakazu zapłaty , kwota to 1000zł . Co mogę w takiej sytuacji zrobić wypłatę najbliższą będę miał dopiero za 3 tygodnie a na chwilę obecną nie mam takiej kwoty ,żeby spłacić to.

Co możesz zrobić? Pożyczyć od kogoś, od rodziny i zapłacić. Możesz też nic nie robić i czekać na nakaz zapłaty, ale to chyba już wiedziałeś więc nie wiem jakiej odpowiedzi oczekujesz.

jeśli w grę nie wchodzi zarzut przedawnienia, to pozostaje zapłacić najpóźniej po uprawomocnieniu się. zaoszczędzisz na komorniku wówczas

chodzi mi tutaj bardziej co mogę zrobić żeby zyskać na czasie aby taką kwotę uzbierać

jak przyjdzie nakaz, wniesiesz sprzeciw. do rozprrawy masz czas ze dwa miesiace

jakie będą koszty tej rozprawy itd jeśli przegram i będę musiał zapłacić ?

180 zł koszty zastępstwa, jakies może odsetki, koszty sądowe drobne

Powrót