sprawa gospodarcza czy cywilna

• Autor wątku Autor wątku krzysiek_wawa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysiek_wawa

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Spór wynika z umowy.

Powód- spółka
Pozwana-prowadziła działalność gospodarczą w chwili zawierania umowy, obecnie już nie prowadzi;

Pozew nie został jeszcze złożony.

Czy właściwy będzie sąd cywilny, czy gospodarczy?

Przepis prawny:
Art. 2. Ustawy o rozpoznawaniu......
1. Sprawami gospodarczymi są sprawy ze stosunków cywilnych między przedsiębiorcami
w zakresie prowadzonej przez nich działalności gospodarczej.
2. Ponadto sprawami gospodarczymi są sprawy:
1) określone w ust. 1, choćby którakolwiek ze stron zaprzestała prowadzenia
działalności gospodarczej;

Zawsze mnie to zastanawia - bo ludzie czasami na forum przychodzą z problemami, a czasem jest to tylko zwykłe lenistwo, i to straszliwe, bo skorzystanie z "gugla" trwa krócej niz napisanie postu na forum. W tym przypadku jest to drugie chyba :what:

HenRab,
polska złośliwość- myślisz, że nie sprawdziłem ustawy i orzecznictwa?
Twoim zdaniem ten przepis rozwiązuje problem? Moim- zupełnie nie.

krzysiek_wawa napisał:
HenRab,
polska złośliwość- myślisz, że nie sprawdziłem ustawy i orzecznictwa?
Tak właśnie myślę, i tak była to typowa polska złosliwosć;)
krzysiek_wawa napisał:
Moim- zupełnie nie.
Można zapytać dlaczego?:what: Bo opisany stan faktyczny ewidentnie podpada pod przepis przytoczony powyżej...

Sprawdziłem orzecznictwo, i tak:
Uchwała Sądu Najwyższego 7 sędziów
z dnia 16 grudnia 2008 r.
III CZP 102/08
Sprawa ze stosunku cywilnego między stronami w zakresie prowadzonej przez nie działalności gospodarczej nie jest sprawą gospodarczą w rozumieniu art. 4791 k.p.c. oraz art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 24 maja 1989 r. o rozpoznawaniu przez sądy spraw gospodarczych (Dz.U. Nr 33, poz. 175 ze zm.), jeżeli którakolwiek ze stron przestała być przedsiębiorcą przed wniesieniem pozwu.

Wyrok
Sądu Najwyższego
z dnia 25 marca 2009 r.

V CSK 380/08

1. Sprawa ze stosunku cywilnego między stronami w zakresie prowadzonej przez nie działalności gospodarczej nie jest sprawą gospodarczą w rozumieniu art. 4791 k.p.c. oraz art. 2 ust. 1 ustawy z 1989 r. o rozpoznawaniu przez sądy spraw gospodarczych, jeżeli którakolwiek ze stron przestała być przedsiębiorcą przed wniesieniem pozwu.

Tym samym cofam me przedwczesne słowa, bijąc się w piersi za mą przedwczesną złośliowosć i przepraszam za, jak się okazuje, zbędną krytyke.

Jednak pragnę coś zauważyć - cytowane przez pana orzeczenie, w uzasadnieniu tezy przywołuje, dla uzasadnienia swego stanowiska, uchwałę 7 sędziów SN III CZP 102/08,również przez pana cytowaną, która w swej treści wskazuje, iż:
Sprawa ze stosunku cywilnego między stronami w zakresie prowadzonej przez nie działalności gospodarczej nie jest sprawą gospodarczą w rozumieniu art. 4791 k.p.c. oraz art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 24 maja 1989 r. o rozpoznawaniu przez sądy spraw gospodarczych (Dz.U. Nr 33, poz. 175 ze zm.), jeżeli którakolwiek ze stron przestała być przedsiębiorcą przed wniesieniem pozwu.
Brzmi znajomo prawda?;) Bo juz w pana poście można zauważyć, iz wyrok jest skopiowaniem uchwały....

Prosze jednak zauważyć, że cytowana uchwała SN odnosi sie do ODMIENNEGO stanu prawnego, tj. przed zniesieniem odrębności postępowań gospodarczych (stąd w LEX'ie ma status nieaktualny - tak wiem, LEX nie jest źródłem prawa, ale wielu sedziów zdaje się nie mieć tej świadomości.....). Tym samym, w moim przekonaniu, skoro podstawa dla uzasadnienia stała się nieaktualna można przyjac iż uzasadnienie na owej aktualności straciło skoro cytowane przez pana orzeczenie nie wskazuje innych przesłanek, na których takie stanowisko mozna by oprzeć (albo przynajmniej ja, przy pobieżnej - przyznaję,lekturze takowych nie odnajduje)
Tym samym, bezczelnie podtrzymuje swe stanowisko z postu #2, ale już bez krytyki...No i oczywiscie w pozwie wskazałbym dlaczego wybrałem taki a nie inny Wydział sądu....

Ostatnia edycja:
Powrót