Sprawa jednocześnie w sądzie elektronicznym i rejonowym ?

• Autor wątku Autor wątku kanadol122
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kanadol122

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam, czy jest możliwe, że wierzyciel jednocześnie ma prawo założyć dwie sprawy dot. jednej i tej samej wierzytelności- jedną w sądzie elektronicznym, a drugą w rejonowym ? Otóż miałem jedną sprawę w sądzie elektronicznym w Lublinie, złożyłem sprzeciw, sprawa poszła do sądu rejonowego, który umorzył postępowanie. Myślałem że temat się już zakończył, bo to sumie niewielka kwota (musiałem sam pisać sprzeciw bo prawnik nie przyjmuje takich małych spraw), ale nagle nagle widzę że wierzyciel wystąpił o nadanie tytułu wykonawczego, w sadzie rejonowym który umorzył ostatnią sprawę. Sprawdziłem, tytuł wykonawczy dotyczy zupełnie innej sprawy, ale jest taka sama kwota i wierzyciel, która od początku toczyła się w sądzie rejonowym. Obie sprawy zostały rozpoczęte w 2019 roku, ta w Lublinie w lutym, a w rejonowym w październiku. I teraz pytanie czy to jest zgodne z prawem? Czy można rozpatrywać dwa razy tą samą sprawę zasadniczo przed tym samym sądem ?

Jesteś pewien, że sprawę umorzył sąd rejonowy, a nie elektroniczny? W 2019r. było tak, że w razie prawidłowego wniesienia sprzeciwu nakaz zapłaty tracił moc w całości, a sąd przekazywał sprawę do sądu według właściwości ogólnej. Tam sprawa toczyła się dalej - aż do wyroku. Umorzenie było możliwe, gdyby powód np. cofnął pozew.

Co to znaczy, że tytuł wykonawczy dotyczy zupełnie innej sprawy, ale jest taka sama kwota i wierzyciel? W tej drugiej sprawie dostałeś nakaz i pozew?

Dokładnie tak. Miałem jedną sprawę z lutego 2019 roku w Sądzie Rejonowym w Lublinie, do której złożyłem sprzeciw z przywróceniem terminu w 2022 roku, sprawa została przekazana w 2022 roku przez sąd w Lublinie do Sądu Rejonowego, w czerwcu 2023 roku Sąd Rejonowy umorzył postępowanie w sprawie. Jednocześnie w październiku 2019 roku ten wierzyciel założył sprawę bezpośrednio w Sądzie Rejonowym na identyczną kwotę i po umorzeniu 1 postępowania w czerwcu 2023 złożył wniosek o ustanowienie tytułu wykonawczego do sprawy która od początku toczyła się w rejonowym. I widzę że uzyska ten tytuł bo otrzymałem informację w portalu sadowym że tytuł czeka na podpis sędziego. Na początku myślałem że to jedna i ta sprawa, ale mają zupełnie inne sygnatury, tylko kwota jest taka sama.

Ostatnia edycja:
Niestety nie otrzymałem takiej informacji. Sąd wydał postanowienie w którym napisał że umorza postępowanie. I nic więcej.

Pewnie nieuzupełnienie braków (pełnomocnictwa). Czy w tej drugiej sprawie z października 2019 dostałeś nakaz/pozew? Jeśli nie, to składaj wniosek o doręczenie nakazu. Przedtem jednak najlepiej zapoznaj się z aktami sprawy.

No właśnie braki zostały uzupełnione przez powoda w tej pierwszej sprawie, umorzenie zostało wydane po dostarczeniu brakujących dokumentów przez powoda. W tej drugiej sprawie na pewno wchodzi kwestia przywrócenia terminu, bo w pierwszej sprawie termin został przywrócony z uwagi na błędny adres, a posiadam dowody wskazujące na inny adres adres zamieszkania w tamtym okresie.

Będę musiał niestety pofatygować się do sądu i zrobić zdjęcia akt, bo niestety nie są one dostępne w portalu rejestrów sądowych. Czyli finalnie mam rozumieć, że może zaistnieć sytuacja, że dwie sprawy toczą się odnośnie jednej i tej samej wierzytelności? Co prawda wydaje mi się to sprzeczne z zasadą Państwa prawa, no ale ok.

Jeśli pierwsza została umorzona z uwagi na nieuzupełnienie braków, to powód mógł założyć kolejną sprawę. Nic dziwnego. Sąd w pierwszej sprawie nie wypowiedział się merytorycznie o zasadności roszczenia.

No właśnie nie, bo początkowo obie sprawy były wygrane przez powoda, od 2019 roku 2022 obie były rozstrzygnięte na jego korzyść, tylko po sprzeciwie w 2022 roku ta pierwsza sprawa upadła. Dlatego do drugiej chce uzyskać tytuł wykonawczy.

Póki nie dowiesz się co było podstawą umorzenia, to można tylko gdybać.

Powrót