Sprawa karna/wyrok uniewinniający a praca w policji

• Autor wątku Autor wątku Arkadiusz W.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

Arkadiusz W.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam. Czy będąc uniewinnionym w sprawie karnej(2005r) jest szansa dostać się do policji? Czy takie dane po tylu latach są jeszcze w KSIP?

Arkadiusz W. napisał:
Czy będąc uniewinnionym w sprawie karnej(2005r) jest szansa dostać się do policji?
Nie jesteś osobą skazaną, więc co za tym idzie masz nieposzlakowaną opinie.
Arkadiusz W. napisał:
Czy takie dane po tylu latach są jeszcze w KSIP?
Oczywiście.

Dzięki za odzew. To jeszcze dopytam - wystąpić do KGP o wyczyszczenie informacji w KSIP? W sensie przed złożeniem dokumentów do rekrutacji, czy to coś pomoże w moim przypadku?

qwertu70 napisał:
pierwsze pytanie to ZA CO ?
Artykuł 278 paragraf 1
Tak jak wspomniałem, zostałem uniewinniony, pozostali dostali grzywny po 200zł. Czy ta sprawa w swoim zarysie ma jakiekolwiek znaczenie odnośnie opinii? Po prostu zostałem "z automatu" oskarżony przez "poszkodowanego-oskarżyciela", dosłownie po złości, i w sądzie na pierwszej rozprawie uniewinniony.

Arkadiusz W. napisał:
Czy ta sprawa w swoim zarysie ma jakiekolwiek znaczenie odnośnie opinii?
tutaj i na jakimkolwiek innym forum, nikt ci nie da 100% odpowiedzi a tym bardziej po twojej myśli. Ale jak to mówili w jakimś kabarecie: jest szansa tj 50 / 50 tj Ty chcesz, a oni "podejmą decyzję". To jest tak jakbyś szedł do jakiegokolwiek innego zawodu i tobie sie wydaje że byś tam pasował, nie ma żadnych przeszkód. To tam decydują czy będą ciebie chcieli. Złóż papierki jakie tam są wymagane, to się wtedy przekonasz. Zawsze masz inne jeszcze mundurowe zawody

Możesz. Gdyby ktoś próbował to wyciągać, zawsze pozostaje sąd administracyjny.

exceptio napisał:
Nie jesteś osobą skazaną, więc co za tym idzie masz nieposzlakowaną opinie.
To nie jest tożsame.

Kandydaci do policji podlegają ocenie. Fakt że miałeś postawione zarzuty oczywiście może wpłynąć na ocenę, natomiast czy wpłynie zależy od szczegółów sprawy.

dlaczego tak bardzo chcesz iść do tej akurat służby ? Jest przecież od groma innych, spokojniejszych i lepszych finansowo

Testovironian napisał:
To nie jest tożsame.

Kandydaci do policji podlegają ocenie. Fakt że miałeś postawione zarzuty oczywiście może wpłynąć na ocenę, natomiast czy wpłynie zależy od szczegółów sprawy.
Fakt postawienia zarzutów nie oznacza kompletnie nic i NIE MOŻE wpływać na ocenę kandydata. Nie mają też znaczenia szczegóły sprawy bo nikt tego nie będzie nawet analizował. Gdyby wyłącznie z tego powodu kandydat został odrzucony to może iść do sądu administracyjnego z powodzeniem bliskim 100%. Tyle w teorii przynajmniej.

pistollo napisał:
Gdyby wyłącznie z tego powodu kandydat został odrzucony to może iść do sądu administracyjnego z powodzeniem bliskim 100%.
Nigdy tego nie zrobią powołując się tylko na nieposzlakowaną opinię

pistollo napisał:
Fakt postawienia zarzutów nie oznacza kompletnie nic i NIE MOŻE wpływać na ocenę kandydata. Nie mają też znaczenia szczegóły sprawy bo nikt tego nie będzie nawet analizował. Gdyby wyłącznie z tego powodu kandydat został odrzucony to może iść do sądu administracyjnego z powodzeniem bliskim 100%. Tyle w teorii przynajmniej.
Myślisz, że jeżeli np. sprawa dotyczyłaby zorganizowanej grupy przestępczej i autor dostał uniewinnienie za wsypanie kolegów to nie miałoby żadnego znaczenia i nikt by się nad tym nie pochylił?

Testovironian napisał:
Myślisz, że jeżeli np. sprawa dotyczyłaby zorganizowanej grupy przestępczej i autor dostał uniewinnienie za wsypanie kolegów to nie miałoby żadnego znaczenia i nikt by się nad tym nie pochylił?
Nie tyle myślę, co jestem tego pewien. Jeżeli KSIP wypluje dużo błota na kandydata to po prostu postępowanie zostanie przerwane ze względu na brak nieposzlakowanej opinii wynikającej z kontaktu ze środowiskiem przestępczym. Nikt nie będzie analizował tego, że jakieś zarzuty były przedstawione, zwłaszcza, że wiedza policji kończy się na zakończeniu postępowania przygotowawczego i ewentualnym skazaniu. Nikt nie przegląda akt sądowych :)
Jeżeli KSIP wypluje małe błotko, a kandydat został uniewinniony, zapewniam cię - nie będzie to podstawą do przerwania postępowania kwalifikacyjnego.

pistollo napisał:
Nie tyle myślę, co jestem tego pewien. Jeżeli KSIP wypluje dużo błota na kandydata to po prostu postępowanie zostanie przerwane ze względu na brak nieposzlakowanej opinii wynikającej z kontaktu ze środowiskiem przestępczym. Nikt nie będzie analizował tego, że jakieś zarzuty były przedstawione, zwłaszcza, że wiedza policji kończy się na zakończeniu postępowania przygotowawczego i ewentualnym skazaniu. Nikt nie przegląda akt sądowych :)
Jeżeli KSIP wypluje małe błotko, a kandydat został uniewinniony, zapewniam cię - nie będzie to podstawą do przerwania postępowania kwalifikacyjnego.
Małe błotko, duże błotko... czyli jednak wycofujesz się ze słów "Nie mają też znaczenia szczegóły sprawy"? Jednak mają.

Tak jak napisałem na samym początku kandydat podlega ocenie. Całościowej ocenie.

A ja dalej oczekuję na odpowiedź, na szalenie proste pytanie skierowane do autora wątku tj
qwertu70 napisał:
dlaczego tak bardzo chcesz iść do tej akurat służby ? ...

forg napisał:
...
OC jest od odpowiedzialności mandatowej? Człowiek został ukarany - nie wiemy za co ale co ma do tego OC?
ty tak serio ?

Coraz dziwniejsze opowieści pojawiają się na grupie :) . Wstrzymajcie się do 1 kwietnia ;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót