Sprawa nie daje mi spac po nocach !!!!!!

• Autor wątku Autor wątku jola7231
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jola7231

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam prosze o pomoc .
W 80 roku moja somsiadka wpisla mjego tate do testamentu i niedlugo umarla zostala przeprowadzona sprawa spadkowa i spadek po somsiadce zostal podzielony na ulamki moj tata dzidziczy w 1/17 /pole ale brak takiego zapisu ze to dokladnie to /a jaj brat reszte niestety nikt nie dokonal wpisu do ksieg a nadodatek moj tata zmarl i juz wiem ze musze przeprowadzic sprawe spadkowa po tacie tylko jak potem dojsc do tego zeby wpisaac ze 1/17 tego majatku to pole na dodatek ten drugi spadkobierca niezyje i nie mam pojecia czy ma jakis spadkobiecow i gdzie sie znajduja czy ktos moze wie jak to zalatwic bo ja juz naprawde mam tego dosc place za pole podatek a onoiwcale nie jest moje .Prosze o pomoc.

Też o tym myśląłam ale nie trzeba byc użytkownikiem przez jakiś określony przez prawo czas?

Niezbedny czas do zasiedzenia to minimum 20 lat w dobrej wierze, a 30 w złej.
W pierwszej kolejności musiałyby Pani nabyć spadek po po ojcu. Domyślam Się że jest Pani w posiadaniu postanowienia o nabyciu spadku przez ojca w części 1/17. Jest to udział w gruncie i w chodzi do majątku po spadkodawcy.
Następnie złożyć wniosek o stwierdzenia zasiedzenia.
Dla wyjaśnienia czas niezbędny do zasiedzenia odziedziczyła Pani po ojcu.
Istotne jest również to, czy uprawiała Pani tę ziemię.

Bardzo dziekuje tego nie wiedzialam ze czas do zasiedzenia dziedzicze po ojcu .Uprawiamy ciągle tą ziemi i płacimy za nią podatek czy to dział na naszą korzyść czy raczej nie ?

Uprawianie ziemi działa na Waszą korzyść, gdzyż wykonujecie prawa właścicielskie nie będąc nimi. Oczywiście płacicie podatki za grunt. W którym roku umarł drugi spadkobierca?

Witam
Tego niestety nie wiem ale zostawił żone i syna tylko ja nie mam zadnego kontaktu z tymi ludzmi wiem tylko ze mieszkaj gdzies w niemczech w skład tego spadku oprucz ziemi wchodził jeszcze dom teraz jest zamieszkały przez rodzine ktora w testamencie miała zapisane dozywotnie zamieszkiwanie teraz musze poczekac aż bracia sie zjada wtedy wezme od nich upowaznienia i zrzeczenia na moja kozysc to chyba juz raz robilam jak moja mama umarła u notarjusza zstanawiam sie czy mozna to załatwic korespondencyjne jakbym to wypisala w polsce i wysłała im tylko do podpisania ?

Można wysłać wzory do wypełnienia i podpisania. Pelnomocnictwa nie muszą być potwierdzone notarialnie.

Akuratpełnomocnictwa muszą mieć potwierdzenie podpisu.
Jeżeli osoba udzielająca pełnomocnictwa znajduje sie poza granicami kraju, wtedy dokument ten ma być zaopatrzony w apostille i tłumaczenie po polsku dokonane przez tłumacza przysięgłego.

Prawda. Musiała trafić mnie pomroczność jasna.

Dzieki wam bardzo juz rozumiem to chyba bedzie prosciej je u nas napisac u notariusz niz bawic sie w te tlumaczenia to chyba wieksze koszta .
Dziwi mnie tylko ze czlowiek ma zapis w testamecie i nie moze tego normalnie przepiac na siebie ....dziwne to prawo trzeba sie do takich sztuczek uciekac.

Powrót