S
Shrek04
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam, zastanawiałem się ostatnio nad sprawą Pana z ***, który dla tych co nie wiedzą, nagrywał obiekt zaliczany do infrastruktury krytycznej, na miejscu zjawili się policjanci, którzy chcieli go wylegitymować - audytor nie podał swoich danych, twierdząc, że nie popełnia żadnego wykroczenia więc nie ma takiego obowiązku. Został zatrzymany w trybie 45 kpow w związku z wykroczeniem z art. 65 kw w celu ustalenia tożsamości. Złożył zażalenie do Sądu, który uznał, że zatrzymanie było niezasadne, ponadto uznał, że jeśli nie ma podstaw do legitymowania to nie mamy obowiązku poddać się legitymowaniu, w związku z czym Sąd uznał również, że audytor nie popełnił wykroczenia z art. 65 KW. O ile jest to dla mnie w miare zrozumiałe, o tyle chciałem się zapytać, czy jeśli policjanci podaliby inną podstawę prawną oraz faktyczną - na podstawie art. 15 ust.1 pkt.1 UOP w związku z art. 14 ust.1 pkt.1 UOP - zapobieganie popełnianiu przestępstw np. z art. 130 KK (szpiegostwo) - oczywiści biorąc pod uwagę aktualną sytuację za wschodnią granicą i nagrywaniem obiektów infrastruktury krytycznej. Jak sądzicie, czy taka podstawa również zostałaby uznana za nieprawidłową i niezasadną?
moderacja
moderacja
Ostatnią edycję dokonał moderator: