Sprawa o alimenty udziałowca spółki zoo

• Autor wątku Autor wątku pereska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pereska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam jestem jednym z 3 udziałowców spółki zoo w równych udziałach każdy, we trzech jesteśmy członkami zarządu spółki, nikt nie jest zatrudniony nie odprowadzamy żadnych składek jeden z udziałowców ma sprawę o podwyższenie wysokości alimentów, jego adwokat prosi o bilanse rozliczenia spółki, wydaje mi się ze spółka zoo jest odrębnym podmiotem prawnym i nie jest strona w sprawie i dlaczego miałaby ujawniać jakiekolwiek dane na swój temat jak jest odrębnym podmiotem. Jak to rozumieć w tej sytuacji, przecież nie pobiera wypłaty, wynagrodzenia , niema pita, składek czy jest jakikolwiek obowiązek przedstawiania czegoś aby nie utrudnić mu załatwienia prywatnej sprawy i nie podawać danych spółki i czy ogóle mamy takie prawo ujawniać.

W czym masz problem to udostępnić, tym bardziej, że takie dane, za lata poprzednie, są dostępne publicznie on-line?
Jest udziałowcem, ma więc prawo do dywidendy (jego przychód).

Czy kompetencje adwokata nie wybiegają aż nad to co potrzeba , czy wyniki finansowe spółki jako odrębnego podmiotu mają jaki kolwiek wpływ na wysokość alimentów poporstu ? Nie mam poprostu ochoty aby druga strona czytala w danych spółki jeśli nie jest to potrzebne z różnych powodów jeśli sama nie potrafi dotrzeć do danych a upomina się w o to , dywidenda nigdy nie była płacona . Poporstu czysto teoretycznie po czyjej stronie stoi prawo muszę udostępnić nie krzywdząc udziałowca czy mogę to olać bo to i tak niczego nie zmieni. Przykładowo druga strona nie znajdzie danych ja nie udostepnie i co sąd przyjmie dane z kosmosu

Powrót