Sprawa o naruszenie niemieckiej ustawy o ubezpieczeniu obowiązkowym

• Autor wątku Autor wątku katebeckett
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katebeckett

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Sprawa dotyczy postępowania karnego w Niemczech. Obwiniony prowadził na terenie Niemiec pojazd ciężarowy kupiony we Francji; francuski sprzedawca wraz z dokumentami pojazdu nie przekazał dokumentu polisy oc, jednak zapewnił, że samochód ma aktualne ubezpieczenie a za szybą pojazdu znajdowało się zaświadczenie o aktualnym ubezpieczeniu oc; obwinionego zatrzymała Policja (zrobili również zdjęcie zaświadczenia oc), twierdzi, że proponowano mu mandat, którego nie przyjął; teraz otrzymał odpis aktu oskarżenia, w którym zarzuca mu się występek umyślnego naruszenia Ustawy o ubezpieczeniu od obowiązku ponoszenia odpowiedzialności cywilnej dotyczącej zagranicznych pojazdów mechanicznych i przyczep samochodowych na podstawie § 1,9 ustęp 1 Ustawy o ubezpieczeniu obowiązkowym; dodatkowo dodam, ze obwiniony jest młodociany więc zastosowanie ma też § 1,105 ustawy o sądach dla nieletnich.
Co zrobić w takiej sytuacji? Mam wątpliwość, bo z tego co czytałam to prowadzenie pojazdu bez ważnego oc w Niemczech jest przestępstwem (występkiem) a nie tylko wykroczeniem karanym mandatem.

Chcę zwrócić się do sądu z wnioskiem o przeprowadzenie dowodu na okoliczność ustalenia, że pojazd posiadał w danym dniu aktualne ubezpieczenie oc, czy istnieją odpowiednie bazy danych, systemy gdzie sąd mógłby to sprawdzić? O ile się orientuję nie ma ogólnoeuropejskiej bazy danych pojazdów ubezpieczonych, ale skoro jest polski system powinno być to możliwe
???

Powrót