sprawa o rentę - niejasność

• Autor wątku Autor wątku pola01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pola01

Użytkownik
Odpowiedzi
259
Miałam rentę uczniowską. Jak wiadomo, aby była przedłużana jako renta z tyt. niezd. do pracy musi być ciągłość i orzekana całkowita niezdolność, czyli nie może być z tyt. częściowej niezodlności.

Miałam sprawę w sądzie i nie rozumiem, czy ją przegrałam czy wygrałam. Myślałam, że sąd ma orzec o mojej niezdolności/zdolności do pracy, a nie już o rencie, bo to sprawa ZUS-u. Tymczasem sąd orzeka dla mnie rentę z tyt. częściowej niezdolności, mimo że nie spełniam warunków (niepełnosprawność powstała w wielu szkolnym i nie mam stażu pracy).
I teraz pytanie, czy jest to możliwe, żeby sąd orzekł o rencie, zrobił taki wyjątek i ZUS go zaakceptować musi czy sąd wysyła tylko orzeczenie, że jestem częściowo niezdolna, a ZUS wiadomo przyśle odmowną decyzję.

Więc pytanie, czy skoro sąd pisze, że przyznaje mi rentę, to czy faktycznie przyznaje rentę czy tylko niezdolność, a rentę może tylko ZUS?

zus wydał decyzję odmawiającą Ci prawa do renty. o tym czy jesteś zdolna czy niezdolna do pracy decydują biegli i na podtsawie ich opinii sąd wydaje wyrok czy renta przysługuje czy nie. także jeżeli ten wyrok się uprawomocni to zus, zgodnie z wyrokiem musi wypłacić Ci rentę z tytułu częśćiowej niezdolności do pracy.

Nie do końca tak jest, przecież biegli orzekają o zdolnosci bądź nie do pracy. A żeby dostać rentę trzeba spełniać też inne warunki niż orzezcenie o niezdolności.
Ja opisałam, jaka jest sytuacja. Mam wyrok, że sąd stwierdza dla mnie rentę z tyt. częściowek niezdolności, a ja wiem, że nie mam prawa do takiej renty.

Ponawiam pytanie, czy sąd może przyznać rentę czy tylko orzeczenie o niezdolności, a decyzja to dalej sprawa ZUS-u?

tak, sąd przyznaje prawo do renty i w Twoim przypadku tak właśnie jest.
a warunki do renty spełniasz, gdyż jak sama napisałaś niezdolność do pracy nastąpiła w wieku szkolnym, a więc przed ukończeniem 18 roku życia w okresie pobierania nauki.
czyli jak napisałem wcześniej jeżeli wyrok się uprawomocni dostaniesz rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy.

NIE SPEŁNIAM warunków renty z tyt. częściowej niezdolności.
Właśnie to nie jest warunkiem, ale dyskwalifiuje:
" niezdolność do pracy nastąpiła w wieku szkolnym, a więc przed ukończeniem 18 roku życia w okresie pobierania nauki."

no ok, widze, że Cię nie przekonam że spełniasz warunki więc pominę tą kwestię i skupię się na "Więc pytanie, czy skoro sąd pisze, że przyznaje mi rentę, to czy faktycznie przyznaje rentę czy tylko niezdolność, a rentę może tylko ZUS? "
zus wydał decyzję, w której odmówił Ci prawa do renty. Od tej decyzji się odwołałaś i sąd rozpatruje, czy zus wydał prawidłową decyzję (jeśłi tak to wtedy Twoje odwołanie by oddalił) czy błędną (i wtedy taką decyzję zmienia). sąd posiada wiedzę prawną, nie posiada wiedzy medycznej. Dlatego w kwestii warunku czy jesteś niezdolna do pracy wysyła akta do biegłego, który ma to ocenić. Biegły w swojej opinii (której odpis otrzymałaś) stwierdził, że jesteś niezdolna do pracy. Sąd wiedząc już wtedy, że masz niezdolność do pracy sprawdza czy spełniasz pozostałe warunki i wydaje wyrok. W Twoim przypadku jak napisałaś wydał wyrok, że przyznaje Ci rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy. Więc skoro sąd przyznał Ci rentę z tego tytułu to musiał uznać, że spełniasz wszystkie pozostałe warunki aby tę rentę otrzymać. Jeżeli ten wyrok się uprawomocni zus będzie nim związnay i będzie musiał wypłacić Ci rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy.
Mam nadzieję, że Cię przekonałem, a jeśli nie to najprościej będzie jak złożysz do sądu wniosek o uzasadnienie wyroku (o ile nie minął na to termin - 7 dni od dnia ogłoszenia wyroku) i wtedy będziesz miała konkretnie napisane, dlaczego sąd przyznał Ci rentę, gdzie z pewnością odniesie się do spełnianych przez Ciebie warunków do jej uzyskania. pozdrawiam :)

Ja to wszystko znam, bo już przeszłam.
Mam uzasadnienie wyroku, w którym sąd mi przyznaje rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy, KTÓREJ NIE SPEŁNIAM WARUNKÓW.

def. z http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=400

Prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który spełnia łącznie następujące warunki:

* jest niezdolny do pracy,
* ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy,
* niezdolność do pracy powstała w określonych ustawą okresach składkowych (okres zatrudnienia, okres ubezpieczenia) i nieskładkowych (np. w okresie pobierania zasiłku chorobowego lub opiekuńczego) albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów.

Miałam tę rentę:
Renta uczniowska (szkolna)

z Renta uczniowska (szkolna)

Stan prawny na dzień 30 listopada 2007 r.

Renta uczniowska (szkolna)
Przyznawano ją na podstawie poprzedniej ustawy emerytalno-rentowej. Prawo do tego świadczenia zachowują ci, których stan zdrowia nie uległ poprawie. Osoby, którym na podstawie starej ustawy emerytalnej przyznano tzw. rentę uczniowską, zachowały do niej prawo po 1 stycznia 1999 r., czyli po zmianie sytemu ubezpieczeń społecznych, jeśli nadal są całkowicie niezdolne do pracy. Tracą ją w razie zmiany orzeczenia z „całkowitej niezdolności do pracy” na „częściową niezdolność do pracy”.

Ostatnie zdanie wyraźnie mówi, że nie ma opcji częściowej niezdolności.
Tłumaczę to od samego początku.
Sąd przyznał mi rentę, do której nie spełniam warunków. I wątpię, czy to oznacza rentę, skoro ZUS mi wyliczy zerową.
Więc do czego chcesz mnie przekonać? Do błędu, który być może popełnił sędzia? Chyba że ma prawo przyznać taką rentę mimo braku warunków. I tu tkwi problem, że nie wiem, czy wyrok jest korzystny czy nie i czy renta mi się należy z takim wyrokiem czy nie.

Powrót