Sprawa o ustalenie spadku i spłatę składek ZUS

• Autor wątku Autor wątku raul73
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

raul73

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich.
Mam taki problem. W 2002 roku zmarł mój ojciec. Od ok. 1981 r. (nie wiem dokładnie, ale coś koło tego) był z moją matką rozwiedziony, miałodebrane prawa rodzicielskie do mnie i mojego brata, nie utrzymywał z nami żadnych kontaktów (poza alimentami). Kiedy ojciec zmarł (w chwili jego śmierci nasz mama już nie żyła, ale to chyba nie ma znaczenia), policja odnalazła mnie i mojego brata, wydając nam ciało. Zajęliśmy się pogrzebem, oddaliśmy znalezione przy ojcu dokumenty z jego działalności gospodarczej do ZUS i US i na tym nasza rola się zakończyła.
Kilka dni temu otrzymałem od ZUS pismo, wzywające mnie na sprawę o stwierdzenie, iz jestem spadkobiercą mojego ojca na mocy ustawy i w związku z tym będę musiał uregulować jakieś zadłużenia ojca, o których ZUS sobie przypomniał (chodzi o zaległe składki - okazało się, że ojciec prowadził mały sklepik). O moim bracie pismo nie wspomina i on wezwania na sprawę nie dostał (?)
Co mam zrobić, aby uniknąć jakiejkolwiek odpowiedzialności za długi ojca. Przecież od ponad 20 lat nie miałem pojęcia, co się z nim dzieje, czy ma żonę lub inne dzieci itd. Z tego, co wiem, nie została dotąd przeprowadzona żadna sprawa spadkowa. Nie mam również zielonego pojęcia, jaki majątek ojciec po sobie zostawił (jeśli w ogóle jakiś zostawił).
A druga sprawa: czy ZUS ma prawo dopominać się spłaty zaległości, skoro w momencie ich powstania (przed 2003 rokiem) obowiązywał 5-letni okres przedawnienia? No i przede wszystkim czy ma prawo żądać odsetek za zwłokę, skoro przypomniueli sobie o tych zaległościach dopiero po 6 latach?

Będę wdzięczny za udzielenie odpowiedzi na moje pytania.

Czyżby mój problem był tak trudny do rozwiązania? Bardzo proszę o pomoc, bo zbliża się termin rozprawy i nie wiem, co robić.

Z racji Ustawy rzeczywiscie dziedziczysz po ojcu, ale jak spadek po ojcu odrzucisz to nie bedziesz musial regulowac jego dlugow.
Ale moze dowiedz sie co ojciec zostawil bo moze sie okazac, ze np. mieszkanie czy dom. Wtedy najbezpieczniej bylo by przyjac spadek z dobrodziestem inwentarza *czyli musialbys wtedy uregulowac ewentualne dlugi tylko do wysokosci tego co otrzymales).

Dzięki za odpowiedź.
Ale czy mogę jeszcze odrzucić spadek, jeśli od śmierci ojca minęło już 6 lat?

Powrót