sprawa o warunkowe umorzenie, kilka pytań

• Autor wątku Autor wątku catgirl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

catgirl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam serdecznie
Nigdy nie miałam konfliktów z prawem aż do ubiegłego roku. Pani Prokurator biorąc pod uwagę brak konfliktów z prawem, młody wiek, to że się uczę (mam rocznikowo 20 lat) i sytuacje rodzinną wniosła o
1) warunkowe umorzenie postępowania karnego
2) wyznaczenie okresu próby na 2 lata
3)zobowiązanie do uiszczenia świadczenia pieniężnego w kwocie 1500zł na rzecz..
Dostałam też zawiadomienie że w maju odbędzie sie posiedzenie w przedmiocie rozpoznania wniosku o warunkowe umorzenie postępowania karnego. Obecność nieobowiązkowa

I teraz mam kilka pytań
1. Czy jeśli dostane umorzenie to czy mogę też dostać grzywnę? Albo jeśli dadzą mi zawiasy?
2. Czy mogę udać się na posiedzenie (tak radził mi bardzo miły Pan Policjant, który prowadził moją sprawę) i prosić o zmniejszenie, umorzenie lub rozłożenie na raty kary pieniężnej? Ze względu na ciężką sytuacje finansową. Jeśli tak to w jakim momencie mam o to wnioskować? (przepraszam za pytanie ale nigdy nie byłam w sądzie i nie wiem jak to wygląda)
3. Kiedy uprawomocnia się orzeczenie sądu?

Z góry dziękuje za odpowiedź ;)

1. Tak. Co do okresu próby, w Pani przypadku (o ile Sąd zatwierdzi war. um.) będą to dwa lata.

2. Tak, najlepiej udać się na posiedzenie, nawet jeśli stawiennictwo oznaczone zostało jako nieobowiązkowe, zawsze lepiej jest się pojawić w Sądzie.

3. Jeśli strony nie wnoszą wniosku o uzasadnienie wyroku a następnie apelacji - 7 dni.

Ostatnia edycja:
pudica napisał:
2. Tak, najlepiej udać się na posiedzenie, nawet jeśli stawiennictwo oznaczone zostało jako nieobowiązkowe, zawsze lepiej jest się pojawić w Sądzie.

Czy jesli zamiast oskarzonego na posiedzeniu pojawi sie adwokat to nie bedzie z niekorzyscia dla oskarzonego?

Na adwokata stać to po co grzywna na raty ?
smutny_czlowiek napisał:
Czy jesli zamiast oskarzonego na posiedzeniu pojawi sie adwokat to nie bedzie z niekorzyscia dla oskarzonego?
to nie forum wróżbiarskie abyśmy wiedzieli jak sąd/sędzia na to popatrzy

Powrót