Sprawa o zwrot kosztów alimentacyjnych

• Autor wątku Autor wątku exo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

exo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Mój były mąż pozwał mnie o zwrot kosztów alimentacyjnych za okres kiedy nasza niepełnoletnia córka mieszkała z nim.
Wcześniej Sąd zasądził mi alimenty na córke która mieszkała ze mną. W pewnym okresie życia moja córka chciała zamieszkać ze swoim ojcem ,zgodziłam się na to i jednocześnie zrezygnowałam z przyznanych mi na córke alimentów.Mój były mąż zeznał ustnie przed kuratorem że nie będzie wnosił żadnych roszczeń z tytułu alimentacyjnego.
Po okresie dwóch lat mój były mąż pozwał mnie o zwrot kosztów alimentacyjnych.Mój były mąż do biednych nie należy i ma udokomentowane w tym okresie dosyć duże zarobki.
Mam pytanie, czy w takim wypadku mój były mąż ma prawo do zwrotu odemnie kosztów alimentacyjnych i czy jest to istotne ze córka w okresie tych dwóch lat osiągneła pełnoletność to zn że to ona powinna odemnie zażądać alimentów kiedy osiągneła pełnoletność prawną a nie mój były mąż.

pozdrawiam

W momencie uzyskania pełnoletności córka sama powinna jako powód wystąpić z pozwem o alimenty od Pani. :!:
Można domagać się alimentów do trzecz lat wstecz :!:

Mam pytanie czy w momecie kiedy córka była już pełnoletnia czy ojciec bez jej wiedzy może rościć o zwrot kosztów alimentacyjnych od jej matki w okresie pełnoletności.

Powrót