Sprawa pilna

• Autor wątku Autor wątku Patryk & Anubis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Patryk & Anubis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam sprawa karna za naruszenie nietykalności się przedawniła z powodu że znałem sprawcę tylko w tym dniu zdarzenia byłem osoba małoletnia i zdarzyło to się na terenie szkoły przez obca osobę. Moim zdaniem wychowawczyni z dyrektorem powinni o tym fakcie powiadomić organy ścigania lecz tego nie zrobili. Więc sprawa uległa przedawnieniu. Ale czy teraz moge domagać się naprawienie szkody od sprawcy?

prosiłbym napisać jeszcze raz tylko bardziej składnie...art poniżej może Ci pomóc w sprawie
Art. 304. [Obowiązek zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa]
§ 1.
Każdy, dowiedziawszy się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu, ma społeczny obowiązek zawiadomić o tym prokuratora lub Policję. Przepisy art. 148a oraz art. 156a stosuje się odpowiednio.
§ 2.
Instytucje państwowe i samorządowe, które w związku ze swą działalnością dowiedziały się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu, są obowiązane niezwłocznie zawiadomić o tym prokuratora lub Policję oraz przedsięwziąć niezbędne czynności do czasu przybycia organu powołanego do ścigania przestępstw lub do czasu wydania przez ten organ stosownego zarządzenia, aby nie dopuścić do zatarcia śladów i dowodów przestępstwa.
§ 3.
Zawiadomienie o przestępstwie lub własne dane świadczące o popełnieniu takiego przestępstwa, co do którego obowiązkowe jest prowadzenie śledztwa przez prokuratora, Policja przekazuje wraz z zebranym materiałem niezwłocznie prokuratorowi.

Powrót