Sprawa podziału spadku

• Autor wątku Autor wątku kamil23083
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamil23083

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich forumowiczów. Chciałbym się was poradzić. Zmarła moja babcia, mama mojej mamy. Po jakimś czasie była rozprawa w sądzie o dziedziczenie spadku, jako że do podziału była moja mama i jej brat to sąd przyznał że każdej ze stron należy się po 1/2. Jest do podziału dom i trochę pola, gruntu. Jest właśnie problem ponieważ brat mojej mamy jest zadłużony po poprzedniej działalności która jemu zbankrutowała. Z pewnych źródeł wiem że komornik gdzieś już tam działa w jego sprawie. Z tego też powodu brat mamy nie chce się zgodzić na konkretny podział co dokładnie komu się należy w obawie że straci swoją część domu w sensie że zostanie zajęta przez komornika. Tutaj mam do was pytanie czy moja mama może jakoś wystąpić o podział majątku bo chcemy mieć czarno na białym co i jak a ja chcę sobie remontować parter części strony domu na której mieszkamy a w obecnej sytuacji mam obawy że w przyszłości mógłbym stracić cały wkład gdyby po podziale wyszło że np bratu mojej mamy się należało kilka metrów z naszej strony bo dokładnie nie wiem i nie jestem w stanie tego wyliczyć. Bardzo was proszę o pomoc ponieważ jesteśmy z mamą bezradni a zależy nam mieć prawnie wszystko spisane. Pozdrawiam serdecznie.

kamil23083 napisał:
Z tego też powodu brat mamy nie chce się zgodzić na konkretny podział co dokładnie komu się należy...Tutaj mam do was pytanie czy moja mama może jakoś wystąpić o podział majątku...
W takiej sytuacji pozostaje złożyć do sądu spadku wniosek o dział spadku. Jeżeli własność nieruchomości należała w całości do pana babci to taki wniosek wystarczy. Prymat ma podział fizyczny na dwie odrębne nieruchomości więc jeśli istnieje taka możliwość to sąd będzie dążył do takiego podziału. Zgoda brata nie jest wymagana ani do złożenia wniosku a sąd dokona działu nawet jeżeli drugi spadkobierca się temu sprzeciwia.

Powrót