Sprawa przegrana w części

• Autor wątku Autor wątku g19kamil94g
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

g19kamil94g

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam, ostatnio przegrałem sprawę o pożyczkę. Sąd po odwołaniu w wyższej instancji zadecydował o umorzeniu odsetek i spłatę 2000 zł + koszty sądowe (619 i 1017 zł). Po kontakcie z windykacją i próbie rozłożenia tego na raty domagają się nadal spłaty z odsetkami tj. około 4500 zł. Ile mam czasu na zapłatę tego co zadecydował sąd i czy jest opcja rozłożenia tego na raty gdy sprawa jest po sądzie? Domyślam się, że w windykacji jeszcze nie wiedzą, że częściowo wygrali sprawę.

g19kamil94g napisał:
Ile mam czasu na zapłatę tego co zadecydował sąd i czy jest opcja rozłożenia tego na raty gdy sprawa jest po sądzie?

Tak lege artis to nie masz czasu. Powinieneś wszystko teraz od razu spłacić. Jak sąd nie wskazał rat to rozłożenie długu jest tylko w gestii i dobrej woli wierzyciela.
g19kamil94g napisał:
Domyślam się, że w windykacji jeszcze nie wiedzą, że częściowo wygrali sprawę.
Naiwne założenie. Bardziej prawdopodobne jest to, że właśnie poczta dostarcza komornikowi wniosek egzekucyjny z tytułem wykonawczym

Tak tylko po kontakcie z wierzycielem chce spłaty 10 rat po 450 zł czyli tak jakby chciał zapłaty z odsetkami i wychodzi 800 zł więcej.

W takim razie pytanie co jeśli zapłacę całość co zadecydował sąd a wierzyciel nadal będzie się domagał spłaty długu?

Jak sprawe skierują do egzekucji komorniczej, to wyjdzie wiecej niż 800 złotych. Jeżeli spłacisz tyle ile zadecydował sąd, to nie będą mieli najmniejszych szans wyegzekwować niczego wiecej i sprawa będzie zamknięta. Najlepsza rada, to skombinuj szybko pieniądze i zapłać

Okej dziękuję za odpowiedzi, udało mi się wynegocjować rozłożenie na 2 raty tego co zadecydował sąd.

Powrót