Sprawa przepisania mieszkania

• Autor wątku Autor wątku Mariam2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mariam2000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mam pytanie
Sprawa wygląda tak, moi rodzice mają sprawę o rozdzielność majątkową, parter matki, chce, że mama przepisała na niego w 100% mieszkanie po spłacie (on da na spłatę 50 tysięcy z około 200 tysięcy), czy jest sposób, żeby zatrzymać sprawę, albo ją przełożyć do uzyskania mojej samodzielności (tzn. skończenia szkoły i podjęcia pracy) i czy po fakcie przepisania na partnera matki mieszkania jest możliwość by to unieważnić, albo już teraz zrobić tak, aby nie było możliwości przepisania (mama jest w niego zapatrzona i zrobi wszystko co powie, nawet mam rozmowy jak mówi, że po przejęciu mieszkania mam się wyprowadzić), czy sąd może rozważyć moją prośbę o zakaz przepisania na partnera mamy mieszkania?

Nie ma takiej mozliwosci. Chyba, ze uwazasz, ze twoja matka jest niepoczytalna i masz na to dowody to mozna cos kombinowac.

Gapciu napisał:
Nie ma takiej mozliwosci. Chyba, ze uwazasz, ze twoja matka jest niepoczytalna i masz na to dowody to mozna cos kombinowac.

A czy jeżeli ojciec będzie chciał spłacić matkę to kto o tym decyduje? W sensie jeżeli i matka chce spłacić ojca oraz na odwrót

Jezeli sie dogadaja miedzy soba to nikt nie decyduje. Tylko oni sami i moze to byc absurdalna kwota typu 1zł. To jest ich majątek i maja prawo z nim robic co tylko chca.

Gapciu napisał:
Jezeli sie dogadaja miedzy soba to nikt nie decyduje. Tylko oni sami.

A jeżeli się nie dogadają, i czy ojciec może przepisać na mnie mieszkanie bez zgody matki?

Ojciec moze robic ze swoim majatkiem/udzialami co tylko chce. Jak jest wlascicielem/wspolwlascicielem udzialow mieszkaniu to moze ci je darowac.
Btw. Cos takiego jak "przepisanie" nie istnieje. To nie jest czynnosc prawna.

Powrót