Sprawa rodzinna a pełnomocnictwo

• Autor wątku Autor wątku Pietruch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pietruch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie!

Aktualnie jestem stroną w postępowaniu o alimenty w sądzie rodzinnym i mam takie pytania:

1) czy istnieje możliwość udzielenia pełnomocnictwa do reprezentowania mnie przed sądem dla mojego ojca?
2) jeżeli tak, to czy takie pełnomocnictwo wymaga formy pisemnej, czy też może być złożone ustnie do protokołu na posiedzeniu sądu?
3) jeżeli jest pisemne, to czy obowiązuje od niego opłata skarbowa ?
4) czy jeżeli będzie ono w formie pisemnej, to musi być uwierzytelnione? jeżeli tak, to kto może je uwierzytelnić prócz notariusza? czy może to być np adwokat lub radca prawny?
5) co w przypadku gdy sąd w wezwania zaznacza, że stawiennictwo osobiste obowiązkowe?
6) jak powinno wyglądać takie pełnomocnictwo? czy może to być np taka treść:

Miejscowosc, 1 marzec 2007r.

PEŁNOMOCNICTWO

par. 1
Ja Y zamieszkały w Miejscowości, ul. Taka i taka 8 upoważniam mojego Ojca, X zam. w Miejscowości, ul. Taka i taka 8 legitymującego się dowodem osobistym SERIA NUMER do reprezentowania mnie przed Sądem Rejonowym w Miejscowości w sprawie sygn. akt SYGNATURA.

par. 2
Pełnomocnictwo niniejsze jest ważne do odwołania.

Za pomoc serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam, Pietruch.

Kpc stanowi:
[lex:2az8rv60]Art. 89. § 1. (54) Pełnomocnik obowiązany jest przy pierwszej czynności procesowej dołączyć do akt sprawy pełnomocnictwo z podpisem mocodawcy lub wierzytelny odpis pełnomocnictwa. Adwokat i radca prawny, a także rzecznik patentowy mogą sami uwierzytelnić odpis udzielonego im pełnomocnictwa. Sąd może w razie wątpliwości zażądać urzędowego poświadczenia podpisu strony.
§ 2. W toku sprawy pełnomocnictwo może być udzielone ustnie na posiedzeniu sądu przez oświadczenie złożone przez stronę i wciągnięte do protokołu.
§ 3. (55) Pełnomocnictwo udzielone przez osobę fizyczną składane przez radcę prawnego powinno zawierać oświadczenie pełnomocnika, że nie pozostaje on w stosunku pracy. W wypadku udzielenia pełnomocnictwa w sposób określony w § 2 oświadczenie radcy prawnego złożone wobec sądu zostaje wciągnięte do protokołu.[/lex:2az8rv60]
Czyli najprościej zgłosić pełnomocnika ustnie do protokołu. (patrz: § 2.)
Ojciec może być pełnomocnikiem.
Kpc stanowi
[lex:2az8rv60]Art. 87. § 1. (47) Pełnomocnikiem może być adwokat lub radca prawny, .............................. jak również rodzice, małżonek, rodzeństwo lub zstępni strony oraz osoby pozostające ze stroną w stosunku przysposobienia.[/lex:2az8rv60]

Czyli jak wydrukuje pełnomocnictwo, podpisze i dam je dla ojca to będzie ono skuteczne? Nie trzeba go dodatkowo uwierzytelniać? I co z opłatą skarbową.

Pozdrawiam, Pietruch.

Nie ma opłaty skarbowej.
Jeżeli nie chce Pani być na rozprawie i ustnie zglosić do protokołu pełnomocnika, to najprościej jest pójść do najbliższego notariusza i tam sporządzić takie pełnomocnitwo za 30 zł.

Powrót