Sprawa rozwodowa - apelacja,alimenty

• Autor wątku Autor wątku marius878
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marius878

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
W czerwcu 2021 złożyłem pozew o rozwód z orzeczeniem winy małżonki, alimenty oraz pozbawienie praw rodzicielskich.
Dla żony został wyznaczony kurator sądowy dla osoby nieobecnej, nieznanej z miejsca pobytu ponieważ nie odbierała awizo i unikała specjalnie kontaktu by sprawa nie odbyła się zapewne ze względu na to że wyszło na jaw jej 2 letnie oszukiwanie nas oraz niechęć obowiązku alimentacyjnego na dwójkę dzieci które sam utrzymuję i wychowuję.
W listopadzie 2021 została zakończona sprawa rozwodowa w sądzie okręgowym. Miesiąc później kurator złożył apelację od wyroku bo alimenty w kwocie 600zł na dziecko przyznane przez sąd według niego były za wysokie....
Minął dokładnie rok jak moja sprawa rozwodowa jest w apelacji i nawet nie został wyznaczony termin rozpatrzenia
Nie mam zabezpieczenia alimentacyjnego bo moja Pani prawnik nie złożyła wniosku o zabezpieczenie alimentów a ja nie myślałem że będzie to tyle trwać.
Małżonka opusciła Mnie i dzieci w marcu tamtego roku, nie wyraża żadnej chęci pomocy przy dzieciach pozatym brak z z nią kontaktu.

Chciałbym dowiedzieć się czy oprócz złozenia wniosku/skargi na to że to tak długo trwa mogę w jakiś sposób ubiegać się żeby naliczono matce dzieci alimenty od poprzedniego roku? Powinna poczuć jakąś odpowiedzialność względem dzieci.

Czuję się wymęczony psychicznie przez tą całą sprawę rozwodową bo nie mam nic zasądzone, Jest mi już ciężko finansowo a matka dzieci ma kompletnie nowe bezstresowe życie i wszystko gdzieś, łącznie z dzieciakami.

Prosiłbym o pomocne wskazówki co dalej robić bo nie stać mnie już na adwokata a Pani Adwokat okazała się niekompetentna.

jak najszybciej złożyć wniosek o zabezpieczenie alimentów na czas trwania sprawy rozwodowej.

Dziękuję za odpowiedź.
Czyli jest to jeszcze możliwe? Teraz pytanie do którego sądu mam złożyć wniosek ? Do sądu apelacyjnego tam gdzie będzie rozpatrzenie apelacji, czy do sądu okręgowego?

Witam ponownie.
Apelacja została oddalona.
Teraz jak to mam rozumieć? Wyrok jest prawomocny, ale od kiedy? Od daty listopadowej 2021 czy od chwili obecnej gdy apelacja kuratora została oddalona?

Powrót