Sprawa rozwodowa - zapytania

• Autor wątku Autor wątku 1Aguś
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1Aguś

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Mam pytanie i byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś mógłby mi udzielić odpowiedzi.
Mój brat właśnie rozwodzi się ale przebywa za granicą, termin kolejnej rozprawy został wyznaczony na dzień, w którym brat absolutnie nie może się stawić, a chciałby brać czynny udział w postępowaniu, czy Sąd uzna jego wniosek o odroczenie terminu, brat ma ustanowionego pełnomocnika.?
Czy może powołać na świadka osobę która również przebywa za granicą i w związku z tym chciałby powiadomić o tym Sąd dopiero w trakcie rozprawy ( świadek byłby obecny w budynku Sądu)?
Czy może powołać na świadka osobę która była świadkiem drugiej strony i zeznawała przeciwko bratu, a on nie mógł się do tego odnieść gdyż nie był obecny na rozprawie a jego pełnomocnik nie zabrał głosu, ponieważ nie był zorientowany w temacie?
Dziękuję za odpowiedzi na moje pytania :)

Brat może uzasadnić wniosek o odroczenie. Jeśli do tej pory stawiał się na rozprawy - nie widzę powodu, aby Sąd nie przychylił się do wniosku, nawet pomimo pełnomocnika fachowego po stronie brata.

Można powołać świadka w ten sposób - wnioskując osobę zamieszkałą za granicą, a która będzie w tym momencie w sądzie - jednak należy wziąć pod uwagę, że strona przeciwna - którą sąd na pewno zapyta o stanowisko wobec takiego wniosku dowodowego - może wnosić o oddalenie wniosku o przesłuchanie tej osoby (może nie wcale, ale w danym momencie - po przygotowaniu się do przesłuchania przez stronę przeciwną).

Co do ostatniego pytania - ja bym zmienił pełnomocnika :o Wydaje mi się, że można powołać taki wniosek - jednak prawdopodobne jest, że sąd może go oddalić, wskazując że druga strona powołała tego świadka i był on już słuchany, a wasza strona w osobie pełnomocnika miała możliwość zadawania pytań.

Dziękuję za podpowiedzi
będę próbowała jakoś pomóc bratu
A tylko jeszcze jedna rzecz

czy świadek powódki który już zeznawał w sprawie może zostać powołany jeszcze raz ale tym razem jako świadek pozwanego, za dużo było kłamstw tej osoby i należy to jakoś wyjaśnić i udowodnić

Dzięki ;)

Powrót