sprawa Sąd Duseldorf

• Autor wątku Autor wątku moni_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

moni_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Pracuje w firmie X od kwietnia 2001 do końca stycznia 2011

W 2007 firma X podjęła współprace z dostawcą Y. Dostawca ten dostarczył nam wyrób niezgodny z nasza specyfikacja (która była do niego wcześniej dostarczona), zareklamowaliśmy towar, ale dostawca nie uznał reklamacji, natomiast odebrał wadliwy towar, nie dostarczył w terminie kolejnej partii, a następnie złożył sprawę do Sądu o odszkodowanie za poniesione straty. Współpraca z dostawcą Y nie była wsparta żadnymi umowami, a tylko na zasadzie zamówień mailowych ze strony firmy X. Dostawca przesyłał potwierdzenia zamówień i prosił o podpisanie i odesłanie ich. Zostały podpisane tylko dwa potwierdzenia, których reklamacja nie dotyczy. W następnych potwierdzeniach zamówień dostawca Y zmienił treść gdzie wpisał, że miejscem rozstrzygania spraw będzie sąd w Duseldorfie. Ponieważ nie akceptowałam zmiany nie podpisywałam potwierdzeń, a jedynie telefonicznie potwierdzałam zgodność terminów realizacji i ceny pomiędzy naszym zamówieniem, a potwierdzeniem od dostawcy Y.

Prawnicy reprezentujący firmę X poprosili mnie o potwierdzenie czy stawie się w sadzie w Duseldorfie na spotkanie w lutym.

W związku z zaistniała sytuacją mam kilka pytań:

1. Czy muszę się stawić na przesłuchanie w Duseldorfie?
2. Czy mogę wnioskować o przesłuchanie w Polsce w konkretnym mieście?
3. Czy Sąd weźmie mój wniosek o zmianę miejsca i terminu pod uwagę? Mam go wysłać sama, czy przez prawników reprezentujących firmę, w której jeszcze pracuję?
4. Czy mogę zaproponować przesłuchanie we wcześniejszym terminie kiedy będę jeszcze pracowała w firmie X?
5. Czy jeśli przesłuchanie nie będzie możliwe w styczniu mogę zaproponować tylko terminy i godziny dla mnie dogodne? Mam już zobowiązana zawodowe w stosunku do nowego miejsca zatrudnienia
6. Czy w związku z tym że mój stosunek do pracy w firmie X wygasa dnia 31.01.2011, a przesłuchanie jest planowane w lutym mogę odmówić udziału w tego rodzaju przesłuchaniu? Jeśli odmówię, jakie mogą być konsekwencje?
7. W przypadku stawienia się przeze mnie na rozprawie w Dusseldorfie/ lub innym mieście w Polsce w lutym Bbr, kto ponosi koszty dojazdu itd.? Zakładam, że jeśli dojdzie do rozprawy w styczniu (obojętnie w którym mieście), koszty dojazdu zostaną pokryte przez firmę X, w której będę jeszcze pracownikiem. Czy tak?

Dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
M.

Powrót