Sprawa sądowa a stawiennictwo obowiązkowe jakoś świadek.

• Autor wątku Autor wątku 1zl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1zl

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam.

Mam problem. Wyjeżdżam do pracy do za granicę. Miałem przekładaną sprawę w Koszalinie już 2 raz. Mam być tam świadkiem i stawiennictwo jest obowiązkowe. Dzwoniłem dziś i sprawa ma się odbyć po 10 czerwca. Co muszę zrobić by nie zjeżdżać do Polski na rozprawę, bo będę miał kwarantannę i stracę pracę. Proszę o pomoc.

***wstawiasz się wódą, w Sądzie stawiasz się. mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Kiedy wyjeżdżasz??

Napisz do sądu wniosek o przesłuchanie w ramach zabezpieczenia dowodu przed Twoim wyjazdem za granicę. Do wniosku załącz dokumenty potwierdzające, że w danym czasie masz podjąć pracę w danym miejscu. Uzasadnij dlaczego nie możesz pojawić się w sądzie po Twoim wyjeździe do pracy.
Możesz również napisać, że ewentualnie wnosisz o przesłuchanie w ramach odezwy sądowej w kraju, w którym będziesz przebywał.

1zl napisał:
Dzwoniłem dziś i sprawa ma się odbyć po 10 czerwca.
Czyli termin nie jest jeszcze wyznaczony?

Nie mniej jednak pismo o treści jak wyżej nie zaszkodzi, okażesz tym samym gotowość do spełnienia obowiązku.

ffenix napisał:
Kiedy wyjeżdżasz??

Napisz do sądu wniosek o przesłuchanie w ramach zabezpieczenia dowodu przed Twoim wyjazdem za granicę. Do wniosku załącz dokumenty potwierdzające, że w danym czasie masz podjąć pracę w danym miejscu. Uzasadnij dlaczego nie możesz pojawić się w sądzie po Twoim wyjeździe do pracy.
Możesz również napisać, że ewentualnie wnosisz o przesłuchanie w ramach odezwy sądowej w kraju, w którym będziesz przebywał.

Czyli termin nie jest jeszcze wyznaczony?

Nie mniej jednak pismo o treści jak wyżej nie zaszkodzi, okażesz tym samym gotowość do spełnienia obowiązku.

Termin miałem na 3 kwietnia. Został odwołany, potem przyszło, że na 18 maja również został odwołany. Sąd ma zostać zamknięty do 10 czerwca. Wyjeżdżam 17 maja i boję się, że Sąd będzie chciał mnie "ściągnąć" do kraju.

Ostatnia edycja:
Zrób jak napisałam powyżej.

Powrót