Sprawa sądowa o alimenty

• Autor wątku Autor wątku DTier
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DTier

Witam wszystkich serdecznie.

Od razu uprzedzam że jest to mój pierwszy pobyt na tym forum i jeśli pomyliłam kategorie, to przepraszam.

Jako że kompletnie się nie znam na pozwach do sądu, potrzebuje pomocy od kogoś obeznanego w temacie. Chodzi o to ze chciałabym mojego ojca podać do sądu. Ojciec miał pierwszą sprawę sądową gdzie kazano mu płacić 450zł, oczywiście tyle nie płacił i parę miesięcy potem kazał zmniejszyć te kwotę, sąd sie zgodził i kazał mu wysyłać 300zł. On w dalszym ciągu nie respektuje wyroku sądu, wysyła tyle ile mu się podoba, alimenty powinny przychodzić przed każdym piątym dniem miesiąca a przychodzą czasami 2-3 tygodnie później lub w ogóle. Dodam też, ze nie da się z nim załatwić sprawy polubownie bo nie rozmawiamy ze sobą, ojciec się mną nie interesuje, nigdy nie miałam z nim kontaktu, każda próba "straszenia" go komornikiem przez moją mamę ma mierne skutki, obecnie mama z powodów zdrowotnych już zostawiła te sprawę w spokoju ale ja chcę to załatwić. Chciałabym podać ojca o nie płacenie tylu alimentów ile potrzeba, podwyższenie ich i regularne płacenie a nie kiedy mu się podoba i przypomni sobie o zapłacie.

Czy mógłby ktoś mi podać, lub troszkę mnie pokierować jak napisać pozew do sądu na niego? Była bym bardzo wdzięczna bo ja do tej pory się tym nie interesowałam, wyniki w internecie też mi niewiele mówią, a zawsze lepiej zapytać się kogoś kto się zna.

Dziękuję za pomoc. :)

Powrót